Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 1981 osoba zaražena

U Hrvatskoj 31 novi slučaj zaraze, još dvije osobe preminule. Markotić: "Ako se ne budemo pridržavali mjera, to će se vidjeti na brojkama"

Prva faza popuštanja mjera
Prva faza popuštanja mjera Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prva faza popuštanja mjera Prva faza popuštanja mjera Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr Druga faza popuštanja mjera Druga faza popuštanja mjera Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr +0 Treća faza popuštanja mjera Galerija 1/3 >>
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je o najnovijim informacijama vezanima za epidemiju koronavirusa. U protekla 24 sata zabilježen je 31 novi slučaj zaraze, a preminule su još dvije osobe.

Prema posljednjim informacijama od jučer, broj zaraženih koronavirusom porastao je od jučer za 31, a umrle su još dvije osobe. Ukupno je u Hrvatskoj zaražena 1981 osoba, ozdravilo je njih 883, a preminulo je 48 osoba.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali dopis Stožeru i Vladi Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Slika nije dostupna Kritično im i skijanje Istarski stožer pozvao građane da se posebno suzdrže jedne vrste okupljanja: "Tu nam je glavni izvor zaraze"

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako još uvijek nisu poznati rezultati svih brisova uzetih iz stacionara u Domu za starije u Koprivnice.

"Prvih dvoje oboljelih iz bolnice donijeli su virus, onda su oboljeli djelatnici. Broj zaraženih pomalo je rastao i na kraju je došlo do jačeg rasta", rekao je Capak. 

O nalazu inspekcije za situaciju u domu za starije u Splitu Capak je zamolio novinare da pričekaju da se o tome izjasni ministar Vili Beroš.

Markotić: "Nema opuštanja"

Šefica Infektivne Alemka Markotić osvrnula se na popuštanje mjera.

"To je važno za koliko-toliko normalizaciju života, ali to ne znači da se trebamo opustiti. Situacija je takva jer smo shvatili ozbiljnost. Sve mjere koje olakšavaju život nisu uvedene da bismo pokvarili dosadašnje rezultate. Mjera će se trebati držati striktno. Za sve rizične osobe i dalje vrijedi pravilo - ostanite doma. U javnom prijevozu trebat će se koristiti maske za lice", rekla je Markotić. 

Rekla je kako će se na brojkama za sedam do deset dana vidjeti jesmo li se pridržavali higijenskih i svih ostalih mjera koje i dalje ostaju na snazi.  

Capak je rekao da je kod nas reprodukcijski faktor 0,7, što znači da svaki zaraženi u prosjeku zarazi 0,7 osoba. 

"Moramo paziti da taj broj ne naraste iznad 1", naglasio je.  Komentirajući stanje u domovima za starije, rekao je i kako je ovakvu bolest vrlo teško držati pod kontrolom. 

Sutra nove upute HZJZ-a

Najavio je i kako će sutra objaviti za koje će sve mjere HZJZ donijeti nove upute.

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade predstavio plan ublažavanja mjera u tri faze. Što se i kada otvara, pogledajte ovdje

Stožer Splitsko-dalmatinske županije danas je izvijestio kako je još 25 osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita 5 (od toga 1 korisnik doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ), Makarske 7 (od toga 5 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Dicma 11 (svi korisnici privatnog doma za starije i nemoćne osobe koji su bili asimptomatični, ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju), Trogira 1 i Otoka 1. Dvije su osobe preminule. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene