Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

U domu za starije u Koprivnici još pet zaraženih koronavirusom, gradonačelnik zatražio smjenu ravnateljice

Koronavirus - ilustracija - 2
Koronavirus - ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Koronavirus - ilustracija - 2 Galerija 1/1 >>
Broj zaraženih koronavirusom prema posljednjim podacima porastao je za 42, nije bilo umrlih, a najveće žarište u zemlji postao je koprivnički Dom za starije u kojem je zaraženo 13-ero štićenika te dvoje djelatnika. U četvrtak loše vijesti stižu iz Splita.

* U Hrvatskoj je 1950 potvrđenih slučajeva koronavirusa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* 869 osoba je ozdravilo

* Preminulo je 48 ljudi

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:10 Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite rekao je u četvrtak da se u većoj mjeri podudaraju nacionalni i istarski plan popuštanja mjera uvedenih radi zaustavljanja širenja epidemije, ali drži da je nacionalni ambiciozniji i da bi ukidanje nekih mjera trebalo ići sporije i opreznije.

 

17:20 Županijski stožer Koprivničko-križevačke županije formirat će stručni Tim za praćenje, nadzor i pomoć u radu Doma za starije u kojem je zaraženo petero ljudi.

"Na čelu Tima će biti resorna županijska pročelnica za zdravstvo i socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, a uz nju će iz koprivničke bolnice biti glavni infektolog i koordinator za COVID-19 dr. Vesnica Mađarić, glavna medicinska sestra bolnice Ružica Evačić i medicinska sestra Snježana Vuljak te glavna županijska epidemiologija Draženka Vadla. Glavni zadatak Tima je da svakodnevnim praćenjem aktivnosti u Domu pomognu u provođenju i organizaciji svih potrebnih mjera za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti COVID-19", pojasnio je načelnik Ljubić.

17:05 Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije u četvrtak je na sjednici prihvatio zaključak da će se ovih dana pojačano nadzirati epidemiološka situacija na Udbini radi mogućeg ukidanja karantene u nedjelju.

Ako epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća kao prošlih šest dana, Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije sastat će se u nedjelju, 26. travnja i donijeti odluku o ublažavanju epidemioloških mjera.

14:46 Pristigao je dio rezultata testiranih uzoraka u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Potvrđeno je pet pozitivnih slučajeva COVID-19 infekcije, a riječ je o jednom zaposleniku te četiri štićenika Doma. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada te poduzimanje svih potrebnih mjera u svrhu zaštite zdravlja štićenika i djelatnika Doma, priopćili su iz lokalnog stožera.

Na području Koprivničko-križevačke županije do sada je ukupno zabilježeno 54 slučajeva oboljenja uzrokovanih koronavirusom dok je ukupan broj izliječenih porastao na 11 osoba.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) javno je zatražio smjenu ravnateljice Doma Vesne Križan (HDZ) i županijskog Stožera, istaknuvši da Podravina i Prigorje nisu zaslužili da se u njima "raspada socijalna država".

Pozvao je Nacionalni stožer civilne zaštite da prestane na to "žmiriti" te žurno reagira kao što je i u Splitu, nakon što se u zaraza proširila u tamošnjem Domu za starije u Vukovarskoj ulici, gdje je danas potvrđena sedma žrtva zaražena covidom-19.

13:27 Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako u protekla 24 sata na području županije nisu evidentirane nove osobe pozitivne na koronavirus. "U odnosu na jučerašnju konferenciju za medije uzeto je 79 novih brisova, primljeno je 28 negativnih nalaza, dok se za 51 još uvijek čekaju rezultati. Ukupan broj uzetih brisova je 1210", kazao je načelnik Stožera te dodao kako jučer nije bilo kršenja mjera samoizolacije, no da je evidentirano 11 kršenja mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

13:00 Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković komentirala sve veći broj zaraženih štićenika po staračkim domovima. Rekla je da je virus ušao u osam domova te da se odolijevalo mjesec i pol. 

"Na kraju krajeva, nemoguće je hermetički zatvoriti bilo koju ustanovu i zapriječiti ulaz virusa", rekla je Bedeković uoči sjednice Vlade.

12:50 Prema zasad dostupnim informacijama, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj pacijenata pozitivnih na koronavirus i dalje je 110, odnosno peti dan nema novozaraženih.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1478 uzoraka. Jučer je poslano njih 49, a čekaju se rezultati 32 uzorka.

12:41 Karlovačka županija nema novih oboljelih. U posljednja 24 sata stigli su nalazi 39 osoba. Svi su negativni pa je u županiji i dalje 30 potvrđenih slučajeva.

12:29 U Zagreb je sletio četvrti zrakoplov iz Šangaja na zračnom mostu između Kine i Hrvatske uspostavljenom radi dopreme zaštitne opreme. Dopremljeno je još 57 tona medicinske opreme. Više o tome ovdje

12:20 Stožer Koprivničko-križevačke županije rekao je kako u posljednja 24 sata nemaju novih slučajeva zaraze.

"Borba se vodila na adekvatan način. Indicija da je netko kriv apsolutno je neprimjerena. Epidemiološki utvrđujemo, onaj tko je donio virus nije kriv, a to nisam ja. Ja bih bila najzadovoljnija da se ovo nije dogodilo. O svemu će osnivač odlučiti", rekla je ravnateljica doma za starije Vesna Križan nakon što je jučer koronavirus potvrđen kod još 13 štićenika i dva zaposlenika.

12:14 "Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC-a Split preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju. Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, rođena 1926. godine", javili su iz stožera.

"Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 270 obrađenih testova još je 25 osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita 5 (od toga 1 korisnik doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj), Makarske 7 (od toga 5 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Dicma 11 (svi korisnici privatnog doma za starije i nemoćne osobe koji su bili asimptomatični, ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju), Trogira 1 i Otoka 1", dodaju. 

Među novooboljelim osobama je medicinska sestra KBC-a Split koja od 6. 4. 2020. nije u kontaktu s pacijentima i osobljem bolnice.

12:00 Zagreb nema novih zaraženih, rečeno je na stožeru. Više o tome ovdje.

11:42 U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih osoba

11:35 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena  su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 39. Ozdravilo je ukupno 30 osoba. Od devet trenutačno bolesnih, dvije osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Kod posljednjih novooboljelih radi se o starijem bračnom paru, koji nije ni u kakvoj vezi s prethodno zaraženima i nije bio pod mjerom samoizolacije. U postupku je intenzivna epidemiološka obrada kontakata, tako da ćemo sutra moći izvijestiti nešto više o tome. Trenutačno su dobrog općeg stanja.

11:10 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od trideset i dva pacijenta s područja naše Sisačko-moslavačke županije, petnaest pacijenata je ozdravilo (osam iz Siska, dva iz Petrinje, jedna pacijentica iz Lekenika, jedan pacijent iz Novske, dva pacijenta iz Kutine i jedan s područja općine Velika Ludina) te sada imamo sedamnaest pozitivnih pacijenta na našem županijskom području.

11:07 U Zagrebačkoj županiji nema novozaraženih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23. 4. 2020. do 11 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, ali je 7 osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 38 osoba, a tri su preminule.

11:05 U Ličko-senjskoj županiji peti dan zaredom nema novooboljelih osoba. Pristigli su rezultati 10 testiranja iz jučerašnjeg izvješća te su svi rezultati testiranja negativni.

U posljednja 24 sata uzeto je dodatnih 16 uzorka, od kojih je 6 negativnih te se čekaju rezultati 10 testiranja.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19, od čega je jedna osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 289 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 178 osoba.

10:59 Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su izvijestili o dvije novooboljele osobe od COVID-19 u toj županiji, a riječ je o dvije medicinske sestre zaposlene u KBC-u Osijek.

Jedna od medicinskih sestara živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a druga ima samo u županiji prijavljeno prebivalište, a živi u Osijeku, navode iz stožera.
Do sada je u županiji virusom COVID-19 zaraženo ukupno 39 osoba.
U protekla 24 sata testirane su 44 osobe, a do sada ukupno 737.

10:55 Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata obradili su 102 uzorka, od kojih je jedan pozitivan. Novopozitivna osoba na koronavirus je iz Baranjskog Petrova Sela kontakt je već prije oboljele osobe.

U KBC-u Osijek i dalje je sveukupno 9 djelatnika pozitivno na koronavirus i nema novooboljelih medicinskih djelatnika.

10:51 Od jutros  je zabilježena jedna novozaražena osoba na području Zadarske županije te je ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na području županije 84. Novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe povezane s Ortopedskom bolnicom u Biogradu.

U Općoj bolnici u Zadru liječe se 3 osobe, a u biogradskoj bolnici 7 lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Do danas su na našem području 22 ozdravljene osobe.

10:48 Zbog povoljnije epidemiološke situacije, a sukladnu Odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravlja ukida se noćna smjena u COVID-19 ambulantama u Zagrebačkoj županiji.

10:45 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata testirane su 4 osobe na koronavirus. Do sada je došao jedan nalaz i on je negativan, a za tri osobe rezultati još se očekuju tijekom dana. Do sada je na području županije potvrđeno 10 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je njih 5 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

10:34 Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 83.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 7 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. S današnjim danom imamo 28 oporavljenih osoba.

09:37 U Istarskoj županiji nema novozaraženih osoba. Trenutačno je na ispitivanju 15 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

08:09 Vlada će na današnjoj sjednici donijeti dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima o popuštanju mjera u fazama. Andrej Plenković izjavio je jučer kako je Vlada usuglasila paket mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti koji će se provoditi u tri faze. Prva od 27. travnja, druga od 4. svibnja i treća od 11. svibnja. Sjednicu Vlade od 13 sati moći ćete pratiti uživo na portalu DNEVNIK.hr

08:00 U Hrvatskoj je ukupno 1950 zaraženih, izliječeno je 869 osoba, a preminulo je njih 48.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene