Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u tri faze

Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće

Andrej Plenković na sjednici Vlade
Andrej Plenković na sjednici Vlade DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković na sjednici Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade Foto: DNEVNIK.hr Prva faza popuštanja mjera Prva faza popuštanja mjera Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr Druga faza popuštanja mjera Druga faza popuštanja mjera Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr +0 Treća faza popuštanja mjera Galerija 1/4 >>
Vlada je usvojila plan za ublažavanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.

Uvodno je premijer Andrej Plenković rekao da obilježavamo 30. obljetnicu prvih višestranačkih izbora. ''Zagreb je danas doživio još jedan potres, a prema dosadašnjim informacijama, nije bilo većih šteta. Treba biti na oprezu'', rekao je. Podsjetio je da je jučer obilježena i godišnjica proboja iz Jasenovca i to da su je obilježili svi zajedno. Pozvao je sve da svojim nastupima ne stvaraju podjele u društvu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 za Euronews Plenković: ''Naše mjere bile su brze i učinkovite, ekonomski rezultati su odlični'' Slika nije dostupna sjednica vlade Beroš objasnio dilemu umire li se s koronom ili od korone, Plenković: ''Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak''

Uoči predstavljanja plana pokretanja gospodarstva, predsjednik Vlade rekao je da smo prije dva mjeseca imali prvi slučaj oboljenja od koronavirusa. ''U ta dva mjeseca svijet se promijenio, život se promijenio. Broj zaraženih u svijetu porastao je s 80 tisuća na više od 2 milijuna ljudi'', nabrojio je. ''Jučer je u SAD-u umrlo 2800, ljudi što je više nego u atentatu na Svjetski trgovački centar'', slikovito je objasnio. Naglasio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom i da je trend u opadanju već dva tjedna. ''Uspjeli smo zajedno, prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših građana. Koeficijent koliko jedna osoba zarazi drugih je 0,8, a prije je bio 2,5'', rekao je. Kaže da je to znak da se može početi s popuštanjem mjera, ali ne i da se sve može vratiti na staro.

Najavio je da će se mjere odvijati u tri faze, prva počinje u ponedjeljak 27. travnja - otvaraju se sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Otvaraju se i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskih kontakata. Uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz. Otvaraju se knjižnice, muzeji, omogućuju se treninzi...

Andrej Plenković na sjednici Vlade Prva faza popuštanja mjera (Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr)

U drugoj fazi (4. svibnja) omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu, kao i rad privatnim zdravstvenim ustanovama. Omogućit će se i rad uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt, ali uz posebne mjere. To znači da će moći raditi frizeri, kozmetičari.

Andrej Plenković na sjednici Vlade Druga faza popuštanja mjera (Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr)

U trećoj fazi (11. svibnja) omogućit će se okupljanja do deset ljudi, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova i škole od 1. do 4. razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata, ali samo na vanjskom prostoru. Otvorit će se nacionalni parkovi...

Andrej Plenković na sjednici Vlade Treća faza popuštanja mjera (Foto: Vlada RH/Twitter/DNEVNIK.hr)  

Najavio je da će Zavod za javno zdravstvo izraditi posebne upute o nošenju maski i zaštitne opreme. Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima preporučuje se da ostanu kod kuće. HZJZ će izraditi preporuke i upute o dvosmjenskom radu u trgovinama, o poljoprivrednim poslovima i o zadržavanju u zatvorenim prostorima. 

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja. Donijeli su i odluku da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

''Naš cilj da suzbijemo naglo širenje zaraze zasad je ostvaren, u ovoj smo krizi bili korak ispred mnogih. Smatramo da će uz pridržavanje mjera reaktivacija gospodarstva biti održivija nego da se to učini naglo i da riskiramo efekte koji bi nas vodili natrag'', rekao je. Objasnio je da se ovaj iskorak temelji na povjerenju. Podvukao je da ovo nije povratak na život prije pandemije. ''Virus ne putuje sam'', apostrofirao je premijer i dodao da ne smijemo podcjenjivati pandemiju i da moramo naučiti živjeti s virusom.

Izrazio je nadu da ćemo doći u fazu da dođemo do otvaranja granica, što se posebno odnosi na turistički sektor. Najavio je da će bdjeti nad svim mjerama.

Informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se kontinuirano radi na nabavi zaštitne opreme. Rekao je da su se pojavile i brojne dezinformacije o koroni koje mogu ugroziti zdravlje. ''Povoljni rezultati tijeka epidemije rezultat su mjera struke i Vlade, a dobri rezultati pozivaju na daljnji oprez'', zaključio je i zahvalio savjesnim građanima. Premijer je pohvalio izgled ministrove prezentacije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da se ovrhe ne provode u ovom razdoblju, ali je dosad bilo nepokriveno ovrhe na stalnim primanjima, pa će sad to izmijeniti Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Ako nastanu razlozi za stečaj, neće se stečaj otvoriti, nego će im se omogućiti da i dalje rade.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene