Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz HALMED-a potvrdili

Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Istražuje se smrt 33-godišnje osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom

Kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, HALMED istražuje prijavljenu sumnju na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon primjene cjepiva AstraZeneca.

Naime, 33-godišnja osoba preminula je 12 dana nakon primanja cjepiva proizvođača AstraZeneca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HALMED potvrdio Prvi slučaj u Hrvatskoj: Smrt mladića u ožujku povezana s cjepivom protiv COVID-a Slika nije dostupna odazvao se na javni poziv "Svi u obitelji su mi antivakseri, pa sam se odlučio tajno cijepiti": Zagrepčanin opisao svoje probleme, HALMED otkriva koliko je nuspojava zabilježeno

"HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku.

HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu", izvijestili su iz HALMED-a.

Trombocitopenija je manjak krvnih pločica, odnosno trombocita, koji su uključeni u zgrušavanje krvi. Na ovu dijagnozu liječnici sumnjaju kada se kod osobe pojave nenormalni podlijevi i krvarenja.

Zemlje prekidaju cijepljenje AstraZenecom

Dio europskih zemalja obustavio je cijepljenje cjepivom AstraZenece, nakon što su neke zemlje zabilježile upečatljive nuspojave nakon primjene cjepiva.

Nizozemska agencija za kontrolu lijekova samo nekoliko sati nakon što je vlada zaustavila program cijepljenja objavila je kako je zabilježeno 10 slučajeva nuspojava koji uključuju potencijalne embolije i tromboze. Danska i Norveška zabilježile su slučajeve sniženog broja trombocita. 

Posljednja zemlja koja je zaustavila program cijepljenja AstraZenecom je Litva čiji je ministar zdravstva takvu odluku objavio u utorak navečer.

''Donosimo ovu odluku sada jer smo u proteklih nekoliko sati dobili tri izvještaja o ozbiljnim, neočekivanim slučajevima tromboembolije kod pacijenata koji su u Litvi primili cjepivo AstraZenece'', rekao je čelnik litvanskog zdravstva Gytis Andrulionis.

Europska agencija za lijekove (EMA) i dalje istražuje eventualnu povezanost nuspojava s primjenom cjepiva AstraZeneca. U Europi ga je primilo više od 17 milijuna ljudi. 

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u utorak je izjavila kako su koristi tog cjepiva i dalje veće od mogućeg rizika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene