Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomozimo u borbi za zdravlje

Hrvatski liječnici uputili dramatičan apel: "Držite se ovih mjera, bitku možemo dobiti samo zajedno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska liječnička komora upozorava građane da je COVID-19 vrlo zarazna bolest koja se izuzetno lako prenosi i ističu da poštivanjem mjera širenje bolesti možemo držati pod kontrolom.

Hrvatska liječnička komora na čelu s predsjednikom Krešimirom Luetićem putem apela pozvala je građane da se pridržavaju epidemioloških mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te time, među ostalim, pomognu izbjeći moguće urušavanje zdravstvenog sustava. 

Pročitajte i ovo Liječnici, ilustracija - 3 UNATOČ ODLUCI VRHOVNOG SUDA Država za prekovremene u zdravstvu duguje šokantan iznos: "Predlagali smo da se to izvansudski riješi, ali nisu pristali" Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) unaprijediti rano otkrivanje Hrvatska liječnička komora traži više testiranja, oglasili se i o maskama

Apel Hrvatske liječničke komore prenosimo u cijelosti:

"Poštovani sugrađani i sugrađanke,

COVID-19 je visokozarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera.

Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa znatno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjite rizik zaraze za sebe i svoju obitelj:

Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak znatno smanjuje rizik prijenosa virusa.

Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.

Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.

Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.

Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

Mi liječnici ovdje smo zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje.

Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom.

Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!

Predsjednik Hrvatske liječničke komore
Dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene