Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unaprijediti rano otkrivanje

Hrvatska liječnička komora traži više testiranja, oglasili se i o maskama

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je od Nacionalnog kriznog stožera znatno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za testiranje slučajeva sumnjivih na infekciju COVID-19/SARS-CoV-2.

HLK je također pozvao cjelokupnu javnost, zdravstvenu i nezdravstvenu, na racionalno korištenje osobne zaštitne opreme, priopćeno je u srijedu.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Liječnička komora traži i izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na infekciju COVID-19/SARS-CoV-2 tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha).

Napominje da se za sada testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana prije početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s infekcijom COVID-19.

Izmjena kriterija

HLK također traži izmjenu kriterija HZJZ-a za testiranja zdravstvenih djelatnika, odnosno da se zdravstveni djelatnici testiraju na COVID-19/SARS-CoV-2 tako da se za njih uvede kriterij za procjenu rizika od zaraze: nizak, srednji ili visok rizik. Za sada se, kako bi se potvrdilo odsustvo zaraze, testiraju samo oni zdravstveni djelatnici koji su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim osobama, navode iz HLK-a.

HLK upozorava da je praksa drugih zemalja Europske unije upravo takva da se testira puno šire i da se testiraju zdravstveni djelatnici izloženi riziku.

"U Hrvatskoj je do sada testirano devet puta manje građana na milijun stanovnika nego u Sloveniji. Podaci na dan 24. ožujka za Hrvatsku govore da je testirano 776 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih bio je 3159), dok je na isti dan u Sloveniji testirano 7043 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih 14.557)", dodaju iz HLK-a.

Napominju da je primjena brzih i točnih testova u okruženjima s potencijalno većim brojem zaraženih, kako pokazuje izvješće Zajedničke misije Svjetske zdravstvene organizacije i Kine o COVID-u 193, od posebne koristi i može značajno unaprijediti rano otkrivanje i izolaciju inficiranih pacijenata, kao i pravovremenu identifikaciju njihovih kontakata.

Jednokratne maske samo za oboljele

HLK također poziva da se osobna zaštitna oprema racionalno koristi prema važećim preporukama struke.

Medicinske (kirurške) jednokratne maske i rukavice namijenjene su ponajprije zdravstvenom osoblju u pojedinim kliničkim situacijama. U svakodnevnom životu jednokratne maske trebaju nositi oboljeli kako ne bi širili zarazu, kažu iz HLK-a. Podsjećaju da su jednokratne maske namijenjene za jedno nošenje nekoliko sati, nakon čega se bacaju. Kad je maska vlažna od disanja, treba je zamijeniti jer vlaga olakšava dodatno lijepljenje čestica virusa.

Maske sa zaštitnim filtrom (FFP3) namijenjene su zdravstvenim djelatnicima u postupcima s oboljelima u kojima se stvara aerosol. To znači da su namijenjene zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti obrane. Nitko osim zdravstvenih djelatnika ih ne bi trebao nositi, dodaju iz HLK-a.

Ističu da je primjena preporuka o racionalnom korištenju osobne zaštitne opreme HZJZ-a, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) - nužnost, a ne samostalna procjena bilo kojeg pojedinca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene