U Francuskoj se u subotu poslijepodne, treći vikend zaredom, očekuju veliki prosvjedi protiv restrikcija vezanih uz borbu protiv širenja pandemije koronavirusa.

Galerija


Vlasti očekuju da će se poslijepodne na prosvjedima diljem zemlje okupiti 160.000 ljudi, navode francuski mediji pozivajući se na izvore iz policije. Prošle je subote više od 160.000 ljudi prosvjedovalo protiv obaveznog cijepljenja za zdravstvene radnike i dodatnog uvođenja tzv. zdravstvene putovnice, koja pokazuje da su njezini nosioci negativni na testu, preboljeli covid-19 ili u potpunosti cijepljeni.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Krivotvorila je 20-ak COVID propusnica, osuđena na 18 mjeseci zatvora i zabranu rada u javnom sektoru Prosvjed u Francuskoj Deseci tisuća Francuza na ulicama prosvjeduju protiv COVID propusnica: "Ne diktaturi''

Francuska vlada uvela je sredinom srpnja stroga pravila s obzirom na porast broja zaraza koronavirusom. Početkom ovoga tjedna francuski je parlament, nakon duge rasprave, odobrio prijedlog vlade s tim u vezi.

Premijer Jean Castex pozdravio je nove mjere, no i najavio da će se u vezi s time obratiti Ustavnom vijeću, koje bi trebalo svoje mišljenje donijeti 5. kolovoza. Francuska se trenutno bori s četvrtim valom koronavirusa. Blizu 62 posto Francuza do sada je cijepljeno protiv koronavirusa barem jednom dozom cjepiva.