Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zabilježena 22 takva slučaja u EU-u

Objavljeni preliminarni podaci: Smrt medicinske sestre u Austriji nije povezana s cjepivom AstraZenece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija je jedna od 17 europskih država koje su primile doze iz serije AstraZenecina cjepiva protiv bolesti COVID-19. Austrijske vlasti zaustavile su uporabu tog cjepiva dok se istražuje slučaj smrti medicinske sestre. EMA je priopćila da, prema preliminarnim podacima, njezina smrt nije povezana s cjepivom.

Smrt medicinske sestre u Austriji nije povezana s cjepivom AstraZenece koju je primila, zaključak je preliminarnih podataka EMA-e.

EMA piše da trenutačno nema naznaka kako je cijepljenje prouzročilo smrt jedne i oboljenje druge osobe. Serija ABV5300 isporučena je u 13 zemalja EU-a u količini od milijun doza cjepiva. Neke su zemlje nakon ta dva događaja obustavile cijepljenje tom serijom AstraZenece iz predostrožnosti.

Detaljna istraga još uvijek je u tijeku. Odbor za procjenu rizika farmakovigilancije Europske agencije za lijekove (PRAC) istražuje sve slučajeve prijavljene i povezane s tom serijom cjepiva, kao i sve ostale slučajeve tromboze i ostalih stanja povezanih s krvnim ugrušcima prijavljenih nakon cijepljenja.

Zabilježena 22 slična slučaja

"Dosadašnji podaci govore o tome da broj prijavljenih tromboembolijskih oboljenja kod cijepljenih osoba nije veći nego inače u općoj populaciji. Od 9. ožujka ove godine zabilježena su 22 takva slučaja u populaciji od tri milijuna ljudi koji su primili cjepivo AstraZenece na području Europske unije", navodi u priopćenju EMA.

Medicinska sestra (49) u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi nakon primanja cjepiva. Druga medicinska sestra iz Zwettla, koja ima 35 godina i primila je dozu iz iste serije, ABV 5300, razvila je plućnu emboliju i oporavlja se.

Austrijske vlasti odmah su povukle iz uporabe seriju cjepiva AstraZeneca kojom su cijepljene medicinske sestre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene