Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o cjepivu, potresima...

Plenković o koronavirusu: "Situacija se pogoršala. I naše okruženje bilježi porast broja zaraženih, moramo biti oprezni"

Na sjednici Vlade, ministrima se uvodno obratio premijer Plenković. Govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i okruženju. Ministar Beroš izjavio je kako u zadnjih 24 sata imamo 777 novozaraženih.

Premijer Plenković obratio se ministrima uvodnim govorom. "Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima nešto pogoršala. Sad smo šesti najniži po tjednoj incidenciji u EU, osmi najniži po stopi tjedne smrtnosti. Imamo ipak najnižu tjednu incidenciju u srednjoj i mediteranskoj Europi.

Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju, Italiji, Mađarskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, vidi dosta visok rast i to nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, s obzirom da smo popustili mjere", rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade. 

"Sada je izrazito važno da ovaj novi kontekst društvenog života prati i veća osobna odgovornost. Vidimo porast u nekim jadranskim županijama. Posebno je važno povezati današnju situaciju s našom zajedničkom namjerom da osiguramo turističku sezonu, zato je izrazito bitno da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera, nošenja maski i nastojanju da trend koji smo imali držimo stabilnim i da možemo dalje gledati kako osigurati pune gospodarske i društvene aktivnosti", dodao je. 

Osvrnuo se na sastanak s predstavnicama Ženske sobe. Najavio je izmjenu kaznenog zakona prema kojemu će seksualno uznemiravanje biti gonjeno po službenoj dužnosti.

Ministar Medved: "Do kraja tjedna poziv za obnovu i rekonstrukciju oštećenih dimnjaka"

Ministar Tomo Medved izvjestio je o situaciji na Banovini. "Tlo na Banovini još podrhatava. Na Banovini je do danas evidentirano 931 potres, od toga je 16 potresa veće od magnitude 4 po Richteru. I dalje radimo na osiguranju privremenog smještaja za stanovništvo. Dosad je poslano 1719 kontejnera i mobilnih kućica, tijekom ovog tjedna 35 kontejnera. Na električnu energiju priključeno je 1958 smještajnih objekata. Ravnateljstvu za robne zalihe uputili smo zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj resornih tijela državne uprave", kazao je Medved. 

Utvrđena je i dinamika obnove na potresom pogođenom području.

"S obzirom na 20.000 dimnjaka koje je potrebno sanirati, središnji državni ured za obnovu do kraja tjedna će uputiti poziv za obnovu i rekonstrukciju dimnjaka. Za uklanjanje objekata dosad je prijavljeno 523 objekta, od toga u SMŽ 479, u Karlovačkoj županiji 24 i Zagrebačkoj 20. Za obnovu je dosad zaprimljeno 4295 zahtjeva.

Danas i sutra mobilni uredi bit će prisutni u Sisku. S potresom pogođenog područja evidentirane su 2861 osobe koje su napustile svoje domove, 1388 iz Petrinje, 1136 iz Siska, 177 iz Gline. Evidentirano je 109 vrtača i 63 klizišta. Na cijelom području županije voda je zdravstveno ispravna", rekao je.

"U mjeru javnih radova je zasad uključeno 385 osoba od planiranih 515. Nastavlja se isplata financijske pomoći. Riješeno je 36.500 zahtjeva za što je isplaćeno 95 milijuna kuna", rekao je Medved zaključno. 

Epidemiološka situacija - 777 novozaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom. "U svijetu je broj zaraženih premašio 118 milijuna i 462 tisuće, a broj preminulih je veći od 2 milijuna i 626 tisuća. Na 381. dan borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj, zabilježeno je 777 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u broju testiranih osoba u zadnja 24 sata je 11,50 posto" otkrio je Beroš.

"Na bolničkom liječenju je 807 osoba, od čega 82 na respiratoru. Preliminarni podaci HZJZ-a na 400 uzoraka pokazuju da je 25% do 26% pozitivnih nalaza, to je postotak građana koji su bili u kontaktu s koronavirusom. Test neutralizacije pokazat će koliko je njih i imuno na virus", naglasio je ministar.

"Uslijed brojki novozaraženih ovaj tjedan broj aktivnih slučajeva porastao je za 19 posto, broj hospitaliziranih za 18 posto. Svatko od nas utječe na epidemiološku situaciju, moramo poštovati epidemiološke mjere kako ne bismo poništili dosadašnji napredak", rekao je Beroš.

Apelirao je na građane da se cijepe te napomenuo kako je HALMED do 9. ožujka zaprimio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva.

"Svatko od nas utječe na danji razvoj epidemiološke situacije vlastitim primjerom i ponašanjem. Moramo ostati promišljeni, zadržati oprez, poštovati epidemiološke mjere kako ne bismo poništili dosadašnji napredak, a osobito svjesni nepovoljne situacije u zemaljama našeg okruženja.

Epidemija nam je donijela brojne izazove, ali i priliku pokazati humanost i solidarnost. Iznimno je važno da se nastavi kampanja cijepljenja te da se ona ubrza. Pozivam sve koji se žele cijepiti da se prijave, prijava traje svega nekoliko minuta. Što nas se bude više cijepilo, vjerujem da ćemo se brže vratiti u normalnije okolnosti življenja", rekao je ministar Vili Beroš.

Upozorio je i kako je sve veći izazov i post-covid sindrom i da je takvih pacijenata u bolnicama bio veći od 5000. 

Beroš o situaciji s nabavkom Moderne

Vlada je usvojila i zaključak u vezi s naknadom potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, kao i zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji ("SK") za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti covid-19 za države članice EU, između tvrtke Moderna Switzerland GmbH i Europske komisije.

"1. ožujka EK potpisala je ugovor za nabavku 150 milijuna dodatnih doza cjepiva Moderne", otkrio je Beroš.

Na dnevnom redu sjednice bio je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU) te izvješće Vlade RH Hrvatskome saboru na Interpelaciju o njezinome radu u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite. Podnositelji Interpelacije su 28 saborskih zastupnika.

Vlada je odbila interpelaciju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene