Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTAKNULI DVA ZAHTJEVA

VIDEO Veliki prosvjed antivaksera na Markovu trgu: "Hrvatska zna razgovarati svijećom i krunicom", "Kažimo dosta okultnoj pseudoznanosti"

Aktualno Galerija Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 5 Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 4 Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 3 Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 2 Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed antivaksera u Zagrebu - 1 Galerija 1/5 >>
Na Markovu trgu u Zagrebu i u subotu poslije podne okupili su se protivnici COVID potvrda. Najavljuju da će prosvjedovati sve do ispunjenja zahtjeva.

U subotu poslije podne na Markovu trgu u Zagrebu okupili su se antivakseri i protivnici COVID-potvrda. Prvi prosvjednici počeli su stizati već oko 14:30 sati. 

Prosvjed je trajao do 17 sati, nakon čega su organizatori pozvali na odlazak ispred poglavarstva Grada Zagreba, kako bi podržali prosvjednice i prosvjednike nezadovoljne zbog ukidanja mjere roditelj-odgajatelj.

Za sutra su najavili "Hod u tišini i vjeri" koji kreće u 15 sati s Trga Francuske Republike. Neki su najavili i da će prenoćiti na Markovu trgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez maski i pridržavanja mjera Prosvjednici opet na Markovu trgu, nakon psovki pozvali na novi prosvjed: "Nećemo se maknuti dok se ne ispune naši zahtjevi"

Među prosvjednicima bio je Kristijan Gaćina, poznat po tome što nije dopustio sinu da nosi masku u školu.

Govornica Elma Rita Marjanović pozvala je sve građane da se pridruže protivnicima COVID-potvrda.

"Imamo pravo po bogu, pravu i Ustavu. Iza nas stoje pravnici, organizirani smo - ne bojte se", kazala je.

Tomislav Domazet Lošo pred antivaksere je stigao "pozvan braniti znanstvenu istinu".

"Kažimo dosta okultnoj pseudoznanosti", kazao je Lošo mlađi te poručio:

"Ovo je moja poruka mračnoj pseudoznanosti: Odlazite od nas i od naše djece!"

Posebno oduševljenje među prosvjednicima izazvao je govor liječnice Mirjane Radan, koja je zahvalila Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

"Hvala HBK koja brine za naše zdravlje i našu slobodu! Mi smo pitomo stado, ali ne i obezglavljene ovce koje bezglavo srljaju u provaliju", poručila je Radan te dodala kako je Hrvatska odgovorna jedino bogu i Stvoritelju.

"Hrvatska zna razgovarati svijećom i krunicom", ustvrdila je govornica.

Vjeroučitelj Josip Tomičić naglasio je i kako nikada u školama nije bilo govora o negativnim učincima maski, dezinficijensa i razmaka.

"Treba se više pokoravati bogu, nego onim ljudima", kazao je Tomičić te pozvao da svi prisutni viknu "Plenkoviću, odlazi".

Zapjevalo se potom na neformalnu himnu antivaksera, "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona.

Govornik po imenu Stipe Kutleša, čije je pojavljivanje izazvalo opće oduševljenje prosvjednika, poručio je kako ih pozdravlja grupa koja se zove Narodni otpor te kazao: "Cijepljenje je moralno i duhovno silovanje". On je pojasnio kako su "najveći zlikovci u čitavoj priči sve vlade ovoga svijeta".

"Među njima ima i biskupa koji pozivaju na cijepljenje", zgrožen je bio Kutleša.

Skandiralo se "moralne nakaze", "lopovi" i "ne damo vam djecu".

Predstavili su i formalne zahtjeve, a to su ukidanje COVID-potvrda u cijeloj Hrvatskoj te donošenje zakona kojim se zabranjuje donošenje diskriminirajućeg zakona, kao što je COVID-potvrda.

"Isti tren raspustite Stožer, raspišite izbore i onda ćemo vam suditi", poručio je Mate Knezović.

Najavili su da će prosvjedovati sve dok Stožer ne ispuni njihove zahtjeve, odnosno dok se ne ukinu COVID potvrde. Traže i donošenje zakona koji bi spriječio novo uvođenje bilo kakvih pravila vezanih uz COVID potvrde.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković konferencija za medije Hrvatska se može pohvaliti najboljim kreditnim rejtingom u povijesti: Pitali smo premijera da objasni što to konkretno znači za hrvatske građane

Prosvjednici uglavnom ne nose maske, ima ih nekoliko stotina. Markov trg osiguravaju policajci, kojima su okupljeni podijelili ruže.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako nema vremena za razgovor s prosvjednicima jer putuje u Beč. Predsjednik Zoran Milanović kazao je, pak, kako je izražavanje drukčijeg mišljenja normalno te ustvrdio da prosvjednici ne šalju opasne poruke.

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 6315 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je još 66 osoba, a na respiratoru je 269 pacijenata.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene