Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić popodne je na raspravu stavio Vladino izvješće o pregovorima s EU-om i o ZERP-u, ali zastupnici o tome nisu mogli raspravljati jer nije bilo ni izvješća ni predlagača - Kluba SDP-a.


Zastupnici toga kluba dogovarali su se u svojim prostorijama o tome kako se postaviti prema činjenici da HDZ ne želi raspravljati o toj točki. 

Vezani članci Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek'' Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

>> Milanović: 'Premijerove izjave o ZERP-u nepotrebna blamaža'

SDP je na početku popodnevnog zasjedanja zatražio da premijer žurno dođe u Sabor i objasni svoje i izjave europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore.

Kako im je taj zahtjev odbijen, SDP-ovci su se povukli na sjednicu Kluba da bi se dogovrili što dalje. Nedugo zatim iz stranke je priopćeno da napuštaju sjednicu u znak prosvjeda, jer HDZ nije spreman za raspravu o ZERP-u. U priopćenju se podsjeća da je na inicijativu Kluba SDP-a u dnevni red tekuće sjednice uvrštena rasprava o Vladinu izvješću o aktivnostima vezanim uz pregovore s EU-om i o ZERP-u. "Točka je u dnevni red uvrštena 27. veljače, no još nije došla na red, a pitanje je kad će", objasnili su SDP-ovci razloge napuštanja sabornice.

Međutim, dok su oni vijećali na Klubu, predsjednik Sabora Luka Bebić uvrstio je na dnevni red desetu točku o EU i ZERP-u.

"Ne možemo raspravljati, za to nema uvjeta jer predlagač, Klub SDP-a, nije tu", rekao je Bebić i najavio da će se o toj točki raspravljati kad se SDP-ovci vrate.

SDP-ovci su se vrlo brzo našli u sabornici i objasnili da ne žele raspravljati bez nazočnosti premijera Sanadera.

Bebić im je odgovorio da će ta točka biti prva na dnevnom redu u srijedu te da će se osobno potruditi da Vlada bude "reprezentativno zastupljena".

Kazao je i kako ga zastupnici često pitaju kad će na dnevni red ova ili ona točka. "To ni ciganka s kartama ne bi mogla znati, kao što se nekad govorilo", poručio je Bebić zastupnicima.

Kako nije bilo uvjeta za daljnje rasprave, današnje zasjedanje je završilo, a sjednica se nastavlja sutra.