Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečne tajne akcije USKOK-a jutros je započela akcija 'Indeks' u sklopu koje je policija stigla na Prometni, Ekonomski i Strojarski fakultet u Zagrebu. Na obavijesni razgovor je priveden veći broj sveučilišnih profesora s četiri zagrebačka fakulteta i jedne visoke škole te asistenti, posrednici i pomagači koje se sumnjiči za primanje i davanje mita te poticanje na ta nedjela. Policija je na razgovor pozvala i predsjednicu povjerenstva za sukob interesa Dešu Mlikotin Tomić.

U sklopu akcije 'Indeks' policija je na obavijesni razgovor pozvala i predsjednicu saborskog odbora za sukob interesa Dešu Mlikotin Tomić.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio USKOK Detalji bizarnog slučaja iz Pule: Županijski tužitelj tražio prijatelja da mu poništi kaznu za parkiranje Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje"

Mlikotin Tomić predsjednica je povjerenstva iz redova stručnjaka, a protiv njezinog imenovanja bila je većina oporbenih stranka.

>> Sveučilište u Zagrebu: Odgovorni za nezakonite radnje moraju odgovarati

>> Oporbeni zastupnici: Privođenje Deše Mlikotin-Tomić je debakl HDZ-ove kadrovske politike

>> Dekan FER-a opovrgava da je i taj fakultet na meti 'Indeksa'

>> Vlada: 'Akcija 'Indeks' još je jednom pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije

>> Kod jedne osobe pronađeno 25 indeksa i 25 tisuća eura, cijena ispita i do 2 tisuće eura

>> Sveučilište u Zagrebu: Odgovorni za nezakonite radnje moraju odgovarati

Nakon vijesti o pozivanju na razgovor, profesorice s Ekonomskog fakulteta Mlikotin Tomić, u sklopu akcije Indeks oporbeni zastupnici nisu bili iznenađeni, a na navode kako se radi samo o razgovoru, a ne o uhićenju, Nenad Stazić je prokomentirao; 'Pa zašto nas onda svih ne pozovu na razgovor'.

Navodno se provodi istraga nad 21 profesorom tih fakulteta, te još 10 njihovih pomagača, među kojima su, prema neslužbenim informacijama, jedan policajac i jedna visoko pozicionirana javna osoba.

Policija je obavila pretres na Ekomomskom i Prometnom fakultetu, a prema navodima nekih studenata, na Promet su došli zbog profesora koji je navodno uzimao novac za predmet Elektrotehnika i strojarstvo.

Druga studentica tvrdi kako je navodno javna tajna da na tom fakultetu postoji indeks u kojem je u jednom danu upisano čak devet ocjena.

Na Prometnom se fakultetu, prema tvrdnjama nekih studenata najviše se navodno plaća ispit iz strojarstva, koji stoji oko 500 eura. Kažu kako su ga mnogi platili, jer je pretežak za polaganje, a profesor je prestrog. Osim toga studenti tvrde kako je prosječna cijena ispita na tom fakultetu 300 eura.

U akciji 'Indeks' utvrđeno je da je najmanje 95 osoba sudjelovalo u korupciji na četirima zagrebačkim fakultetima i jednoj visokoj školi, no konačan broj osumnjičenih koji su primali i davali mito za upise i polaganje ispita znat će se za 48 sati, izvijestili su čelnici DORH-a, USKOK-a i policije.

Čelnici DORH-a, USKOK-a i Ravnateljstva policije kazali su da za 21 profesora, tri asistenta i četiri službenika postoji osnovana sumnja u korumpiranost, a za ostale obuhvaćene akcijom 'još treba raditi prije nego se podnese prijava'. Istaknuli su da je dio osoba priveden u policiju na obavijesni razgovor, a dio se sam odazvao pozivu.

Voditelji te akcije smatraju kako nije riječ o pojedinačnim slučajevima korupcije, već o uhodanu postupku korumpiranih pojedinaca, pa čak i organizaciji.

Akcija, koja je počela prije više od godinu dana, kulminirala je jutros kad je oko 200 kriminalističkih i 100 interventnih policajaca istodobno počelo pretraživati više od 100 stanova, kabineta na fakultetima, automobile i poslovne prostore. Sudski nalozi izdani su za 73 osobe.

Ravnatelj policije Marijan Benko ustvrdio je kako je riječ o do sada najvećoj protukorupcijskoj akciji i po broju policajaca i po broju sumnjivaca. 

Voditelji protukorupcijske akcije kazali su da je cijela operacija počela prije nešto više od godine dana, a današnji dan kao 'Dan D' odabran je još prije mjesec dana. Kazali su da su se prije pola godine počeli stvarati dugoročni planovi i raditi zajednički timovi, pošto je postalo jasno da se znatno povećava broj kažnjivih djela i umiješanih osoba.

Akcija odvođenja na obavijesne razgovore i uzimanja dokaza počela je rano jutros. Do sada nije bilo nikakvih teškoća, osim što se dogodila jedna lakša prometna nesreća. Nije se dogodio nijedan bijeg ni pružanje otpora.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je kako akcija 'Indeks' pokazuje da USKOK i kriminalistička policija nastavljaju suzbijati korupciju koja je uz organizirani kriminal jedan od prioriteta. Dodao je kako se akcija suzbijanja korupcije na fakultetima nastavlja.

Razgovor među dvojicom sugovornika 'tko nema novca neka uči' na upit što sa siromašnima Bajić je ocijenio zastrašujućim.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je kako su u akciji pomagali i pouzdanici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene