Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On najavio kaznenu prijavu

USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Nakon što je USKOK podignuo još jednu optužnicu protiv njega, bivši direktor JANAF-a Dragan Kovačević najavio je da će prijaviti šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek i tužitelja Tomislava Kambera zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a člana Uprave Janafa Vladislava Veselicu zbog davanja lažnog iskaza.

USKOK je objavio da je, ne navodeći imena optuženika, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.

Riječ je o Draganu Kovačeviću, bivšem šefu Janafa i poduzetniku Kreši Peteku, a tužitelji su uvjereni da je Kovačević tražio od Peteka nagrade u novcu i financiranje privatnih troškova. Naime, u zamjenu za pogodovanja Peteku, smatraju da je Kovačević uzimao skupa odijela i ostalu odjeću.

Pročitajte i ovo Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Presuda u susjedstvu VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin''

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao tadašnji predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF) dogovorio s drugookrivljenim, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja jednog trgovačkog društva da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za osiguranje prednosti njegovom društvu u investicijama JANAF za koje je drugookrivljeni bio zainteresiran te u nabavama povezanima i potrebnima za realizaciju tih investicija.

Slijedom tog dogovora je prvookrivljeni protivno Pravilniku o poslovnoj tajni JANAF-a, otkrivao drugootkrivljenom podatke sadržane u Planovima poslovanja JANAF-a o planiranim investicijama te o vremenskoj dinamici provođenja nabava u cilju realizacije tih investicija, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a.

Na taj mu je način i prije pokretanja postupaka nabava osigurao mogućnost odabira onih JANAF-ovih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a time i prednost pred konkurentima u pripremi ponuda u postupku nabava potrebnih za realizaciju tih investicija.

U odnosu na investicije za koje je drugookrivljeni bio zainteresiran bnivši šef JANAF-a je odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva drugookrivljenog prelazile iznose procijenjenih vrijednosti nabava JANAF-a, donosio je i odluke o rebalansu plana investicija JANAF-a s ciljem da se ti postupci nabava okončaju u korist društva drugookrivljenog po financijskim uvjetima iz ponuda.

Pritom je bivši šef JANAF-a iako takva procedura nije propisana internim aktima JANAF-a, davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru ponuda trgovačkog društva drugookrivljenog čime je omogućavao zaključenje ugovora, pa tako i dvaju ugovora za JANAF-ove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1.490.146,53 eura i 597.178,95 eura. Nakon tako zaključenih ugovora, osiguravao je  i ažurne isplate predujmova.

Sukladno njihovu dogovoru, drugookrivljeni je bivšem šefu JANAF-a predao najmanje 13.272,28 eura u gotovini te je sukladno njegovim traženjima podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za njega i članove njegove obitelji te za njegove prijatelje i poznanike.

Pročitajte i ovo Madeleine McCann Novo otkriće Procurili sudski spisi: Otkriven stravičan zločin navodnog otmičara malene Maddie

Kovačević kazneno prijavljuje Hrvoj Šipek, tužitelja i člana uprave Janafa

Kovačević je najavio da će prijaviti šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek i tužitelja Tomislava Kambera zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a člana uprave Janafa Vladislava Veselicu zbog davanja lažnog iskaza.

Kovačević je priopćio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i Tomislava Kambera iz Ureda europskog javnog tužitelja ''temeljem dugotrajnog maltretiranja i lažnog optuživanja od strance pojedinaca iz DORH-a'', dok će člana uprave Janafa Vladislava Veselicu, kojeg naziva njihovim suradnikom, prijaviti zbog lažnog svjedočenja.

"Već saživljen s opetovanim lažima i izmišljenim tezama koje pojedinci iz DORH-a, uz blagoslov živopisne i veleumne Zlate Hrvoj Šipek, stavljaju u optužnicu, bez ijednog dokaza, a samo na temelju njihove interpretacije SMS poruke sve više sliči scenama iz filma Balkanski špijun", stoji u priopćenju.

Bivši šef Janafa ističe da je DORH-ov cilj "osobno sramoćenje ljudi kojim im smetaju, da se povežu s nekim radnjama, a da za to ne postoji nikakav ozbiljan dokaz".

Ističući kako je optužnica protiv njega "lažna, izmišljena i iskonstruirana te bez ijednog dokaza", Kovačević dodaje kako ne priznaje Ured europskog javnog tužitelja kao instituciju te da će Kamber, kao vladin delegirani tužitelj, morati odgovarati za svoja nedjela.

"Za svoja nedjela će morati odgovarati, kao i Plenković, kao stvarni vladar DORH-a, čim više ne budu na vlasti", nadodao je.

USKOK je jednu optužnicu u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene