Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ubojstvo Pukanića

'Šipušić je opalio šamar cijeloj policiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić kazao je u svom završnom govoru na zagrebačkom Županijskom sudu da je optuženima za ubojstvo Ive Pukanića tijekom suđenja nedvojbeno dokazano sve što im se stavlja na teret.

Osim za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića optuženici se terete da su eksplozijom izazvali opasnost za život drugih ljudi i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera. Uz to USKOK ih tereti i za organiziranje kriminalne skupine te planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegovog sina Novice, koje je naručeno ranije, ali je odgađano zbog boravka prvooptuženog Roberta Matanića u srbijanskom zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića

>> 'Naše službe krive su koliko i atentatori'

>> Matanić se hvalio poznavanjem borilačkih vještina i oružja

Skupinu je po USKOK-ovim tvrdnjama organizirao Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam kako bi se nametnuo kao vodeći 'kriminalni boss' u okruženju. U tome mu je pomagao kum Slobodan Đurović koji je, po tvrdnji tužiteljstva, bio glavna veza Jocića s Matanićem i njegovim prijateljima.

'Uz Jocića i Đurovića jezgro organizacije činili su Željko Milovanović i Bojan Gudurić, kao izvršitelji iz inozemstva te Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani u Zagrebu', kazao je Šašić. Pukanićevo ubojstvo, pak, organizirano je kako bi ga se onemogućilo da u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti, ustvrdio je tužitelj.

Tko stoji iza Jocića?

Ipak, u završnoj riječi tužitelj nije naslutio tko bi mogao stajati iza Jocića kao osobe koja je za atentat platila 1,5 milijuna eura. Po tvrdnjama jednog od svjedoka, crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića, Pukanićevo ubojstvo zatražila je duhanska mafija, iza koje stoji crnogorski premijer Milo Đukanović.

U svom završnom govoru tužitelj je detaljno prepričao način na koji su optuženici navodno izveli Pukanićevo ubojstvo, ali i rezimirao mnoge provedene dokaze o njihovim kontaktima, mjestima kretanja i ulogama u zločinu. Analizirao je i obrane optuženika u kojima su negirali sudjelovanje u zločinu ističući da su iznosili neistine.

Tužitelj se osvrnuo i na iskaz policajca Nenada Šipušića koji je potvrdio da mu je optuženi Amir Mafalani nekoliko dana prije atentata najavio da će se u središtu grada 'dogoditi nešto veliko'.

'Da je policajac kojem je najavljen zločin rekao što je čuo, do ubojstva možda ne bi ni došlo. Time je opalio šamar cijeloj policiji', kazao je Šašić, ističući da time ne želi umanjiti ulogu policije u ovom postupku jer je napravila velik posao. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene