Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku

Policija istražuje prijetnje zadarskom sucu, mještani u šoku zbog odluke: "Ovo je za svaku osudu"

Zadrani u šoku nakon odluke suda (Foto: Dnevnik.hr)
Zadrani u šoku nakon odluke suda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zadrani u šoku nakon odluke suda (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Burne reakcije na zadarski slučaj i odluku suca da na slobodu pusti mladiće osumnjičene za dugotrajno zlostavljanje i silovanje 16-godišnje djevojke. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ne želi se miješati, zadarski sudac zatražio je zaštitu zbog prijetnji, a nevladine udruge najavljuju prosvjede.

Je li potez zadarskog suda bio pogrešan? U odluku da iz pritvora puste petoricu mladića osumnjičenih za grupno i dugotrajno silovanje 16-godišnje djevojke ministar pravosuđa neće se miješati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili

"Ja u to nemam pravo ulaziti, niti taj spis gledati što u njemu je. Sve ono što se govori o tom događaju zaista zvuči vrlo, vrlo loše - u svemu treba osigurati nekakav mir, prvenstveno radi maloljetnice i potencijalne žrtve", izjavio je ministar.

A žrtvi šteti objava podataka iz spisa koji je tajan - upozorava Bošnjaković. Želi da se utvrde sve činjenice i pričeka konačna odluka. Jer tužitelji su se danas žalili. Ne odobravaju da su mladići na slobodi samo uz mjere opreza. Burno su reagirali njihovi sugrađani.

"Ovo je za svaku osudu. Da se dogodilo mojoj kćerki, ne bi bilo vremena da mu se sudi, ja bi mu sam sudio, znate!", kaže Bruno iz Zadra.

"Ne mogu ni zamisliti kako može utjecati na samu žrtvu, a pogotovo na druge žene", kaže Suzana iz Zadra.

Zasad nema službenog prijedloga da se slučaj iz Zadra prebaci na neki drugi hrvatski sud. Iako, kaže, za to ima ovlasti, ministar neće pokrenuti stegovni postupak protiv suca, koji je smatrao da nema razloga da mladići budu pritvoreni.

"I on je primao prijetnje i koliko znam isto je zatražena i za njega zaštita i to vrlo ozbiljne prijetnje su prema njemu išle", napominje Bošnjaković.

PU zadarska potvrdila je kako je zaprimila kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje te započela s provođenjem izvida. "Vezano uz pitanje o pružanju fizičke zaštite obavještavamo da će policija temeljem procjene ugroženosti donijeti odluku o opravdanosti primjene takvih mjera", priopćila je PU zadarska.

Da se suca kazni tražilo je i nekoliko nevladinih udruga. Ne prelaze preko teških optužbi za fizičko zlostavljanje, ucjene i prijetnje.

"Mi sada reagiramo samo na činjenicu da oni nisu ostali u istražnom zatvoru. Ne tvrdimo i ne tražimo od suda da ih osudi na 50 godina zatvora, a ne da uz svoje mamice i tatice smišljaju strategiju kako će ocrniti žrtvu", ističe Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna. Krajem tjedna organizirat će dva prosvjeda - i u Zadru, ali i Zagrebu.

Reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

"U situacijama kao što je ova, gdje žrtva i počinitelj žive u istom mjestu, od izuzetne važnosti je pružiti žurnu zaštitu žrtvama. Treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona, te povlačenja prijave", napominje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Koliko bi sve moglo potrajati - nitko ne želi procjenjivati.

"Ovo je jedan specifičan postupak. Ponekad mediji donose presudu, bez da znaju sve činjenice", tvrdi Bošnjaković. Sve se otkrilo nakon što se maloljetna djevojka povjerila pedagoginji. Škola se, prema dostupnim podacima, u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb obratila policiji.

Žrtva je, u međuvremenu, tražila i psihološku pomoć u jednoj od sudskih službi. Od sedmorice osumnjičenih - dvojica mladića koja se spominju u kaznenoj prijavi nisu bili privedeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene