Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAVIČAN ZLOČIN

Ministar Dražen Bošnjaković o odluci zadarskog suda: "Sve što je objavljeno o ovome zaista zvuči vrlo loše. I sudac je primio ozbiljne prijetnje"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Getty images) Ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images) Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je slučaj oslobađanja osumnjičenih za silovanje maloljetnice kod Zadra. Petorici mladića određene su tek zaštitne mjere, iako je državno odvjetništvo za njih zatražilo istražni zatvor.

Ministar Bošnjaković istaknuo je da neće ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Zadru (Foto: screenshot Antifjaka) STUDENTI ODRŽALI PERFORMANS Prosvjed ispred zadarskog suda: Mladi u crnom poslali znakovitu poruku nakon puštanja osumnjičenih za silovanje Ilustracija (Foto: Getty images) treba stati na loptu Stravičan slučaj višestrukog grupnog silovanja kod Zadra: "Nije dobro da se kroz medijske napise vodi kazneni postupak"

"Ono što je objavljeno i sve što se govori o tom događaju zaista zvuči vrlo loše. Ali, podaci su tajni jer se radi o maloljetnicima i žrtvi sve ovo jako šteti", kazao je Bošnjaković. 

Istaknuo je kako postoje mehanizmi da se reagira na pravi način. Na pitanje hoće li put Zadra, odgovorio je kako smatra da za time neće biti nikakve potrebe. Što se tiče zahtjeva za premještanjem suđenja, ministar je kazao da takav zahtjev treba uputiti odvjetništvo ili odvjetnici stranaka u postupku, i da bi morao biti "snažno obrazložen".

Bošnjaković je kazao i kako u ovoj fazi postupka ne vidi nikakav element za preispitivanje stegovne odgovornosti. "Potpuno razumijem uznemirenost javnosti, ali moramo pustiti državna tijela da u zakonskom roku utvrde sve relevantne činjenice", kazao je i zamolio medije da budu osjetljivi za situaciju u kojoj se nalazi žrtva. Dodao je i kako je i sudac koji je donio odluku primio ozbiljne prijetnje pa je i za njega zatražena zaštita.

Upitan ima li tu paralela sa slučajem Damira Škare, kazao je da ne želi to uspoređivati. "Sve su to različiti predmeti, teško možemo povlačiti znakove jednakosti."

Zakazani prosvjedi

Odluka suca istrage Županijskog suda u Zadru da se petorica osumnjičenih za silovanje maloljetne djevojke puste na slobodu uz mjere zabrane približavanja žrtvi i komuniciranja s njom te obvezu javljanja u policijsku postaju dvaput mjesečno, izazvala je ogorčenje javnosti.

Već je najavljen i veliki prosvjed ispred zgrade zadarskog suda, koji bi se trebao držati u petak, 18. listopada u 12 sati. Poziv na prosvjed u ime koalicije stranaka uputila je Marjana Botić iz Akcije mladih, poručivši između ostaloga: "Smatramo sramotim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu.

Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred Suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama", prenosi Zadarski.hr.

Prosvjed bi se u subotu trebao održati i na Tomislavovom trgu u Zagrebu. Početak je zakazan za 10 sati, a organiziraju ga Solidarna - zaklada za ljudska prava, Ženska soba, inicijativa #spasime te Obrani pravo na izbor.

Odvjetništvo predalo žalbu

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zadru potvrdili su za DNEVNIK.hr da je "danas predana žalba Županijskom sudu protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode".

Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković pojasnio je daljnju proceduru: "Odvjetnici i tužitelji imaju za žalbu rok od tri dana po primitku rješenja suca istrage. Rokova za odlučivanje po žalbi nema, ali budući da je riječ o istražnom zatvoru, odluka će po isteku roka za podnošenje žalbe biti donesena ubrzo, unutar jednog dana."

Visković je kazao i da procjenjuje da bi se o žalbi moglo odlučivati krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Iz Ministarstva pravosuđa u ponedjeljak su poručili da osuđuju svaki oblik nasilja te da će pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela koja su povezana s nasiljem općenito. U priopćenju Ministarstva navodi se da ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca, no da će osobito pozorno pratiti daljnji tijek kaznenog postupka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene