Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrušili se i na medije

Zadarski sud objasnio zašto su pustili mladiće koje se sumnjiči da su silovali maloljetnicu: "Opasnost od ponavljanja djela ne postoji"

Županijski sud u Zadru objasnio je zašto su mladiće osumnjičene da su silovali maloljetnu djevojku iz okolice Zadra pustili da se brane sa slobode.

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv sedam mladića zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine  silovali danas 16-godišnju djevojčicu u jednom mjestu pokraj Zadra te je potom ucjenjivali video snimkama zločina. 

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo

Mladići su privedeni krajem tjedna, no ubrzo su pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane približavanja žrtvi. 

Sa Županijskog suda u Zadru u ponedjeljak prije svega napominju da je riječ o maloljetnoj osobi te da je čitav postupak tajan. 

Kažu i kako je istražni zatvor za osumnjičene bio predložen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog utjecaja na svjedoke među kojima je i žrtva. 

"Prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela sudac je odbio jer je na temelju svih okolnosti i činjenica zaključio kako takva opasnost ne postoji budući da nitko od prijavljenih dosada nije osuđivan ni za kakvu vrstu kažnjivog ponašanja", rekli su sa suda.

"Kada je riječ o prijedlogu za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, što uključuje i žrtvu, sudac istrage je na temelju svih činjenica i dokaza koje je imao na raspolaganju zaključio kako opasnost od utjecaja na žrtvu postoji, ali da se svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza. Naime, podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju", rekli su sa suda u priopćenju. 

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti u ponedjeljak te objasnio da mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Županijsko državno odvjetništvo žalit će se na tu odluku suda, a Visković je rekao da će o njoj brzo biti odlučeno. "S obzirom na to da će se žaliti isključivo državni odvjetnik, moglo bi biti brzo. Ne znamo hoće li se osumnjičenici žaliti na mjere opreza", rekao je.

Kazao je i kako je glavno kazneno djelo silovanje dok su ostala "uglavnom bludne radnje". 

Upitan treba li se voditi računa o izrazito negativnoj reakciji javnosti, Visković je rekao: "Percepcija javnosti vođena je bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i stavljaju se radi čitanosti, a ne zbog onoga što se dogodilo. Zbog ovoga se često nepotrebno dižu tenzije", rekao je Visković.

Kada su ga novinari upozorili da nije riječ o percpeciji, nego da slučaj jest prestrašan, Visković je rekao da o detaljima ne može govoriti.

Sud je već ranije u priopćenju napao medije. 

"Jednostrano i tendenciozno  prepričavanje sadržaja kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan suda ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka", zaključili su.  

Na pitanje je li sudac napravio grešku kad je osumnjičenike pustio da se brane sa slobode, Visković je rekao da ne može odgovoriti na to pitanje jer je žalba tek upućena te da sudsko vijeće o tome treba odlučiti.

Što se tiče snimki silovanja, Visković je rekao da su one navodno postojale, ali da ih u spisu nema.

"Protiv dvojice maloljetnika postoji prijava, ali nema ništa u smislu procesuiranja", rekao je.

Na pitanje koja su kaznena djela u pitanju, rekao je da je glavno kazneno djelo silovanje, a ostalo su bludne radnje. 

Silovali je i ucjenjivali

Svi mladići navodno žive u istom mjestu gdje i danas 16-godišnja djevojka.

"U tom je mjestu početkom kolovoza prošle godine tada 15-godišnja djevojčica bila u kući sa nekoliko mladića, među kojima je bio i njezin bivši dečko. Kada su je fizički počeli dirati, ona je bježala, no u jednom trenutku ju je 19-godišnjak uspio ugurati u sobu i zaključati vrata te je prisilio na seksualni čin. Kasnije su je uvjerili da je sve to snimljeno mobitelom pa su je u više navrata prisilili ucjenama i obmanama na više seksualnih činova. U autobusu su je također maltretirali i govorili kako će svim učenicima pokazivati navodne snimke, ali i njezinim roditeljima, čega se ona izrazito bojala. To se sve odvijalo do srpnja ove godine kada je najavila da će ih prijaviti policiji, a tada ju je njezin bivši dečko brutalno premlatio na plaži. Djevojka je navodno sve prijavila policiji te je obaviješten i Centar za socijalnu skrb", javio je Večernji pozivajući se na policijski izvor blizak istrazi.

Božinović: Nisam se osjećao dobro kad sam pročitao vijest 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je puštanje mladića sa slobode. 

"Informacije sam dobio iz novina, a čitajući tu vijest, osjećao sam se kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, dakle nisam se osjećao dobro", izjavio je Božinović u ponedjeljak.

Božinović je istaknuo da policija, pogotovo u posljednje vrijeme, promptno rješava sve izazove i zadaće iz svoje nadležnosti te da je tako bilo i u ovom slučaju iz Zadra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene