Nezadovoljni radom institucija, logoraši iz Vukovara sami su krenuli u bitku za pravdu. Zbog premlaćivanja i mučenja u srpskim koncentracijskim logorima od Srbije traže odštetu, a od Hrvatske pravnu pomoć.

Galerija


Prošlo je 27 godina otkako je Dragutin Guzovski izašao iz logora. Zbog šest i pol mjeseci batina, prvi je podnio privatnu tužbu protiv Republike Srbije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Presuda Stanišiću i Simatoviću je uvreda svim žrtvama Domovinskog rata' Slika nije dostupna Osmaši od sada odlaze na dva dana u Vukovar učiti o Domovinskom ratu!

"Od tih šest i pol mjeseci, 126 dana sam proveo u samici. Ja sam izašao van iz logora s 56 kila, s osam polomljenih rebara, slomljenom prsnom kosti, napuklim desnim ramenom", kaže Guzovski.

Skupina logoraša podnijela je zajedničku tužbu zbog logorskih mučenja prije više od 10 godina, no ona nikad nije predana pravosudnim institucijama u Srbiji.

"Ja to ne mogu prihvatiti, 27 godina je prošlo, Hrvatska država nam nije pomogla niti u čemu", poručuje Guzovski.

Brojni logoraši krenuli su Dragutinovim stopama, privatnim tužbama, kako bi istjerali pravdu.

"Trenutačno je u proceduri 35 privatnih tužbi. Zakazana su prva ročišta za 10.lipnja i 17.lipnja tako da očekujemo prve rezultate", kaže Guzovski.

Očekuju i prve odštete. Tako, Guzovski kaže da je njegov oštetni zahtjev na 6 milijuna i 480 tisuća njihovih dinara. To je otprilike 50 tisuću eura.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je više od 30 tisuća hrvatskih državljana, a ubijeno ih je 300. Kako bi zadovoljili pravdu, Vukovarci su ponovno zatražili pomoć od države te se sastali s ministrom Bošnjakovićem.

"Tražimo da ministarstvo pravosuđa uđe s nama u taj projekt i da se ostavari taj dio vezan za naknade stradanja u srpskim logori

Grabar- Kitarović: Vukovar nije samo simbol otpora nego i razvoja Hrvatske

ma", kaže predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.
Bivši logoraši optimistični su te se nadaju da će se država boriti za njih kao što su se oni borili za nju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr