Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže odštetu

Vukovar se budi i traži odštetu: Prva privatna tužba protiv Srbije zbog mučenja u logorima

Dragutin Guzovski (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dragutin Guzovski (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dragutin Guzovski (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dragutin Guzovski (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragutin Guzovski (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nakon lavine kritika, nezadovoljni radom institucija, Vukovarci su sami krenuli po pravdu. Zbog premlaćivanja i logorskih mučenja podnesena je prva privatna tužba protiv Republike Srbije. Podnio ju je bivši zatočenik logora Vukovarac Dragutin Guzovski. Angažirao je odvjetnika u Srbiji i podnio tužbu njihovu sudu.

Prošlo je 26 godina od izlaska Dragutina Guzovskog iz logora, u njemu je bio 6 i pol mjeseci. U srpnju ove godine podnio je tužbu Sudu pravde u Beogradu. „Zbog nezakonitog lišavanja slobode, deportacije i odvođenja u koncentracijski logor, nehumanog i neljudskog ponašanja. I na kraju nepoštivanja ženevske konvencije“, kaže Guzovski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Još prije desetak godina skupina logoraša pokušala je podnijeti zajedničku tužbu, no ona nikada nije predana pravosudnim institucijama u Srbiji. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak rekao je da svaki put dobiju odbijenicu.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je više od 30 tisuća ljudi, a u logorima ih je ubijeno 300. Jedan od onih koji je bio u logoru jest i gospodin Guzovski. “Deset tisuća Vukovaraca dotjerano je na Velepromet, u ta tri dana ubijena su 724 čovjeka za koje nitko nikad nije odgovarao, niti je itko optužen“, kaže Guzovski.

Preživjeli logoraši i danas žive s posljedicama, kao i on sam. “Tri puta sam ranjen u Vukovaru. Prostrijel obje potkoljenice i geler od granate u 5. pršljenu“ objašnjava Guzovski.

Dragutin je 126 dana proveo u samici. Za sve pretrpljene zločine traži odšetetu.

No Vukovarci se boje da mnogi neće doživjeti odštetu. “Svakom čovjeku bitan je pakao koji je preživio i na koji način da se to riješi“, kaže Rehak, koji surađuje s Guzovskim. “Ja i gospodin Rehak do sada smo obišli sve ministre pravosuđa, svi su nam tapkali po ramenima i rekli da će biti sve u redu“, izjavljuje Guzovski.

Ministarstvu pravosuđa poslali smo upit hoće li i na koji način sudjelovati u pomaganju u procesima, no odgovor još nismo dobili. Za više od 300 Hrvata Srbija je zabranila i slobodu kretanja. Dragutin je također na popisu. “Sljedeći korak koji ćemo poduzeti neovisno o tužbi jest taj da se pritisne Srbiju da briše i povuče taj spisak“, kaže Guzovski.

Vukovarci su optimistični i nadaju se da neće proći još 27 godina kako bi dobili svoja prava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene