Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimmer frei

Ljudi navalili registrirati apartmane: Što se krije iza toga?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ove godine zabilježen je veliki porast broja soba i apartmana za odmor, a čini se da razlog treba tražiti u novostima koje će nastati izglasavanjem zakonskih promjena.

Nakon što je od 2020. godine naovamo na tržištu nastupio period stagnacije rasta smještaja za odmor, ovogodišnje brojke ukazuju kako su vlasnici nekretnina ponovo navalili registrirati i kategorizirati nove sobe i apartmane.

Prema službenoj statistici Hrvatske turističke zajednice, broj ležajeva u privatnom smještaju u siječnju 2024. godine iznosio je 636.772, što je za čak 38.172 kreveta više nego što ih je bilo u siječnju prošle godine te 31.332 više nego što ih je bilo u siječnju 2020.

Treba pritom reći kako to od 2016. godine naovamo, otkako postoji e-Visitor, nije najveći rast broja kreveta u zimmer freiu - s 2017. na 2018. godinu, naprimjer, dobili smo ih novih 48 tisuća, a u godini kasnije rast je iznosio otprilike kao i ove godine, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Potres pogodio BiH "Poput neke eksplozije" Snažan potres pogodio BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Tresao se plafon, zidovi, stolovi. Trenutak do rušenja je falio"

Nakon toga uslijedilo je mirovanje uzrokovano pandemijom i zasićenjem na tržištu - u siječnju 2020. godine tako je na tržištu bilo oko 20 tisuća kreveta više u odnosu na godinu ranije, a u 2021. po prvi smo puta zabilježili smanjenje kapaciteta kad je statistika pala za 27 tisuća ležajeva.

Ipak, 2024. donosi povratak na pretpandemijske brojke i teško je ne zamijetiti kako se to poklapa taman s donošenjem novog Zakona o turizmu koji će jedinicama lokalne samouprave, a što već mnoge najavile iskoristiti, omogućiti da zaustave izdavanje novih rješenja za zimmer frei.

Pročitajte i ovo Jahta Royal Romance Odvjetnici pojasnili Ruski bogataš tuži Hrvatsku: Traži više od 35 milijuna eura zbog blokade luksuzne jahte

Jesu li vlasnici privatnih nekretnina, dakle, odlučili preduhitriti zakon te registrirali nove ležajeve još dok na tržištu za to imaju mogućnosti? Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković priznaje kako je donošenje zakona mnoge motiviralo da registriraju smještaj, iako vjeruje da će on dugoročno bolje regulirati situaciju na tržištu.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović rekao je da je svjestan novih zahtjeva za registraciju ležajeva u privatnom smještaju, ali da je Grad odlučio ne povlačiti kočnicu dok god infrastrukturno to može podnijeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene