Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici pojasnili

Ruski bogataš tuži Hrvatsku: Traži više od 35 milijuna eura zbog blokade luksuzne jahte

Jahta Royal Romance
Jahta Royal Romance DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: DNEVNIK.hr Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: DNEVNIK.hr Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: Screenshot/Dnevnik Nove TV Jahta - 2 Jahta - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Jahta - 4 Galerija 1/6 >>
Zbog zapljene jahte u vlasništvu tvrtke Lanelia holdings ruskoga poduzetnika Alekseja Inkina, protiv Hrvatske je podnijeta tužba u vrijednosti većoj od 35 milijuna eura.

Jahta Royal Romance u vlasništvu ruske kompanije blokirana je u luci u Trogiru. Zahtjev je podnijelo ukrajinsko tužiteljstvo kako bi naplatilo štetu loju je navodno počinio Viktor Medvedčuk, moćni ruski tajkun protiv kojeg vode predkazneni postupak.

Kada je jahta blokirana, nagađalo se da se to dogodilo u sklopu sankcija, međutim odvjetnik Alekseja Inkina, vlasnika tvrte lanelia holdings za N1 tvrdi da je zadržana zbog postupka protiv Medvedčuka i da ne postoji nikakva osnova za njenu zapljenu.

Vrijednost jahte procjenjuje se na oko 130 milijuna eura, a unatoč tome što joj poduzetnik nije mogao pristupiti i iznajmljivati je, morao je plaćati vez i održavati je. Tako je oštećen za više od 35 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Splitski sud je prije nekoliko dana odlučio produljiti mjeru o oduzimanju jahte formalnom vlasniku i predati ju Armi, ukrajinskoj agenciji za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima.

Inkinovi odvjetnici kažu da nema dokaza da je Medvedčuk išta krivo radio kada je 2015. sklapao ugovor za nabavku ugljena niti se pritom Medvedčuka tereti za imovinsku korist.

Pročitajte i ovo Velike gužve na istočnom ulazu u Zagreb - 3 Pripremite se na gužve VIDEO Započeli radovi na zagrebačkoj Branimirovoj ulici: Objavljeno gdje su obilaznice, jednu skupinu moli se za posebnu pozornost

S druge strane, Ukrajinsko tužiteljstvo ga sumnjiči da je kupujući ugljen po visokim cijenama od tvrtki s područja Luganska i Donjecka, stavio energetski sektor Ukrajine u ovisnost o Rusiji i tamošnjim terorističkim organizacijama.

Oko slučaja kruže različite neslužbene informacije, uključujući spekulacije o sankcijama protiv ruskih tajkuna i pritiscima Hrvatske da se jahta preda Ukrajini. Medvedčuk, bivši ukrajinski oligarh i prijatelj Vladimira Putina, trenutno živi u Rusiji nakon što je razmijenjen za ukrajinske zarobljenike, iako se protiv njega vodi postupak zbog gospodarskih malverzacija u Ukrajini već sedam godina.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene