Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o međunarodnim ugovorima koji se moraju poštivati.


Vladajućim strankama i Hrvatskim laburistima uglavnom je prihvatljiva inicijativa nezavisnog saborskog zastupnika Ivana Grubišića o reviziji ugovora između Hrvatske i Svete stolice zbog teške gospodarske situacije, a od oporbe HDSSB ocjenjuje da je riječ o 'ideološkoj raspravi'.

Vezani članci Sjednica Sabora Odbijeni svi amandmani oporbe na rebalans proračuna: Grmoja tražio subvencije za ljude s Banovine Slika nije dostupna CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom?

HDZ-ov Dujomir Marasović poručuje kako je suglasan da Katolička crkva plaća porez samo ako država prestane izdvajati novac za udruge.

'Mora postojati volja obiju strana da se ti ugovori izmijene. Ako Vatikan pokaže razumijevanje za stanje u Hrvatskoj, a možda bi to mogao ako ga na to upozori Katolička crkva, onda će Vlada objeručke prihvatiti takvu ponudu, no jednostrano ne može mijenjati ugovor', rekao je Hini potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP).

Ivan Grubišić zatražio reviziju ugovora s Vatikanom

Dodao je i kako je riječ o međunarodnim ugovorima koji se moraju poštivati.

Za HNS-ovog Srđan Gjurkovića inicijativa o reviziji ugovora je legitimna i dobra, te poručuje kako je on 'apsolutno za'.

Ako ugovori opterećuju proračun legitimno je pokretanje inicijative za njihovu promjenu, rekao je Gjurković napominjući, međutim, da u toj priči postoje dvije strane. Da bi se otvorili razgovori netko mora pokrenuti inicijativu, poručuje Gjurković.

Dok ugovori postoje svaka ugovorna strana ih se mora pridržavati, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar dodajući, međutim, da se u odnosu na vrijeme kadu su oni potpisivani, mnogo toga u gospodarskoj i socijalnoj slici Hrvatske promijenilo.

Vlada bi stoga, mišljenja je Lesar, trebala Svetoj stolici poslati inicijativu o razgovorima na temu sva četiri ugovora.

Dujomir Marasović (HDZ) pristao bi da Crkva plaća porez uz uvjet da se iz njegove plaće ne izdvaja, bez njegove suglasnosti, za različite udruge. 'Ne može tako da država ne daje Crkvi, ali daje udrugama koje istražuju koliko stonoge imaju nogu', kaže on.

Grubišić: Hrvatsko društvo podijeljeno mržnjom

Država, ističe Marasović, daje godišnje 1,7 milijardi kuna a lokalna uprava i samouprava još milijardu i pol kuna za udruge. U tom smislu, ono što država daje za Crkvu je gotovo ništa.

'Kolega Grubišić se davno odmetnuo iz krila Katoličke crkve i odavno ga je hijerahija Crkve trebala razriješiti dužnosti, pa neka osnuje svoju crkvu i vodi politiku ispred te crkve', rekao je Marasović.

Grubišića je optužio i da je sa svojom akademskom udrugom uzurpirao cijelu tvrđavu Gripe da mu služi kao privatni prostor za širenje političke propagande i nekih novih pogleda na vjeru.

Za Boru Grubišića (HDSSB) inicijativa njegovog prezimenjaka i nezavisnog saborskog zastupnika samo je još jedna ideološka rasprava.

'To mi izgleda kao još jedna ideološka rasprava koju nameće ova Vlada preko svojih pijuna, poput ćirilice, spolnog odgoja i tako dalje. A u tu svrhu je iskorišten i don Ivan Grubišić', rekao je HDSSB-ovac Grubišić.

Ugovori su ugovori, oni su dvostrano sklopljeni i ne mogu se mijenjati voljom jedne strane, naglasio je dodavši da se o tom pitanju može raspravljati kada ga Vlada pokrene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju