Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva i država

Grubišić: 'Više će djece ići na vjeronauk ako ga vratimo u crkvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Don Ivan Grubišić u Saboru je apelirao da se funkcioniranje države uskladi s Ustavom, ali i uvođenje novih pravila za Crkvu.

'U vremenu krize ne smije biti ni privilegiranih pojedinaca ni privilegiranih institucija. Hrvatska je u velikoj krizi i ne može više davati toliki novac crkvenim zajednicama. Ako građani to ne žele, rješenje je referendum na kojem bi građani odlučili o reviziji ugovora s Vatikanom', rekao je don Ivan Grubišić na konferenciji za medije na kojoj je govorio o odnosima Crkve i države.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Grubišić: Hrvatsko društvo podijeljeno mržnjom

Još jednom je ponovio kako se zalaže za povratak vjeronauka u crkve, a ne da bude u školskim klupama. Prema njegovom iskustvu, kako je rekao, dok je vjeronauk bio u crkvama više je djece išlo na vjeronauk.

'Djeca sada prime sakramente svete potvrde i više ne idu u crkvu. Nekada je bilo drukčije', istaknuo je Grubišić.

Također je apelirao da se funkcioniranje države uskladi s Ustavom, ali i uvođenje novih pravila za Crkvu.

'Hrvatska je Ustavom označena kao sekularna država i odvojena je od Crkve, ali poželjna je suradnja jedne i druge institucije. Ujedno je i socijalna država koja razvija socijalu, a ne socijalnu državu. Katolička crkva uzima od države veliki novac svake godine, a za to ne mora podnositi nikakav izvještaj i poreznoj inspekciji nisu dostupni podaci kako se troši novac poreznih obveznika', rekao je Grubišić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene