Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina prihvatila ponudu

Vlada donijela odluku o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava u javnim i državnim službama

Vlada RH
Vlada RH Foto: DNEVNIK.hr
Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava. Prijedlog Vlade prihvatilo je devet od 11 sindikata, a odbili su ga Sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat Preporod. Potvrdu dogovorenog Vlada je jednoglasno donijela na redovitoj sjednici u Banskim dvorima.

Vlada RH  je na 162. sjednici prihvatila prijedlog odluke o donošenju Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, te donijela zaključke o potpisivanju Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama te Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković kazao je kako je proteklog tjedna bilo niz važnih aktivnosti od Krimske platforme do rasprave o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, dodao je i kako je održano niz konferencija i sastanaka o energetici i poljoprivredi te je otvorena i bolnica u Puli. Premijer je podsjetio i na potvrdu kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch.

Potpisivanje sporazuma sa sindikatima Plenković je nazvao potvrdom socijalnih aktivnosti i podrške radnicima i sindikalnim aktivnostima od strane Vlade. 

Povećanje osnovice za šest posto stajat će državu 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama dok će za povećanje od dva posto trebati 500 milijuna kuna.

Premijer je rekao da sporazum sa sindikatima svjedoči da su kroz kvalitetan i otvoren dijalog sa čelnicima sindikata postigli dogovor, što je potvrdilo Vladinu opredijeljenost za socijalni dijalog i jačanje socijalnog partnerstva.

Plenković je ustvrdio također da je njihov cilj što je više moguće podržati radnike i zaposlenike.

Postignuto rješenje, dodao je premijer, ide u prilog činjenici da će oko 240 tisuća zaposlenika i njihovih obitelji imati koristi od u ovoj godini povećanja od 4 posto s prvim svibnja i dodatnog povećanja od šest posto od 1. listopada,  plus povećanje dva posto od prvog travnja iduće godine.

Ministar Marin Piletić predstavio je prihvaćanje dodacima TKU i KU za zaposlene u državnim i javnim službama te zahvalio premijeru na povjerenju za vođenje pregovora sa sindikatima. Vlada je jednoglasno prihvatila ove zaključke.     

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV

Pročitajte i ovo Sindikat: Ilustracija - 1 rastu napetosti Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Sindikati javnih i državnih službi su tijekom vikenda prihvatili Vladinu ponudu te će s Vladom potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNOGLASNA ODLUKA Sindikat znanosti odbio ponudu Vlade: "Neprihvatljivo"

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Do potpisivanja dodatka TKU-a i KU-a dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima, izjasnilo za prihvaćanje Vladine ponude.

Vlada je također dala i suglasnosti HEP-u za dva kredita radi financiranja općih poslovnih potreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene