Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDNOGLASNA ODLUKA

Sindikat znanosti odbio ponudu Vlade: "Neprihvatljivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbacilo Vladinu ponudu o povećanju osnovice za šest posto do kraja listopada ove godine, odnosno povećanju osnovice od 2 posto u travnju sljedeće godine, ali i ponudu o predloženim povećanjima materijalnih prava.

Priopćenje Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja prenosimo u cijelosti:

"Veliko vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za šest posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od dva posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava. 

Ponuda Vlade ne odgovora trenutnim ekonomskim okolnostima. Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana.

Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini.

Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi.

"Pozivamo Vladu da još jednom preispita svoja stajališta"

Relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje te nužnost ako Vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od načina da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje.

Neodrživo je da javni službenici dvije godine za redom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru. Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAST OSNOVICE Rastu plaće u javnom sektoru: Pogledajte koliko će zarađivati učitelj iz Zagreba, a koliko spremačica s 30 godina staža

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak odgovor do kraja tjedna Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena”, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik Velikog vijeća Predrag Marković, glavni tajnik Vilim Ribić i pomoćnik glavnog tajnika Matija Kroflin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene