Kraj pregovora Vlade i sindikata. Većina zaposlenika državnih i javnih službi pristala je na ponudu o povećanju plaća. Ipak, rezultati referenduma provedenih među članovima dijela sindikata pokazuju da nije sve proteklo baš glatko.

Galerija Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić Nada Lovrić Koliko će ove godine rasti plaća? +0 Ivana Kopčić, novinarka Nove TV

Situaciju prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Vikend odluke prevagnuo je ovoga puta na stranu premijera i to kroz iglenu ušicu sindikata. Koliko je tijesno bilo pokazuje i podatak da je u Sindikatu hrvatskih učitelja tek stotinjak glasova prevagnulo da se prihvati ova Vladina ponuda", izvijestila je Kopčić.

Premijer Andrej Plenković Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs Ministar obrazovanja ne smatra da je bilo propusta u slučaju vršnjačkog nasilja: "Škola je postupila korektno"

Kada se sve zbroji, od 11 sindikata, koliko ih je u ovim pregovorima i sudjelovalo, devet ih je prihvatilo Vladinu ponudu dok su je odbili Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, ali i Sindikat Preporod, pojasnila je Kopčić.

"Ipak, kako to obično biva, sluša se glas većine pa će se ovo povećanje plaća odnositi i na te sindikate i na njihove članove", kazala je Kopčić. "U svakom slučaju, ovaj zadatak, premijer je sada uspješno obavio i sada, barem na neko vrijeme može odahnuti", istaknula je Kopčić.

Koliko će plaće javnim i državnim službenicima rasti?

Rast će biti u rasponu od 150 do 1.500 kuna. Primjerice, liječnici će dobiti od 900 do 1.500 kuna višu plaću. Naravno, ovisno o broju prekovremenih.

Medicinske sestre dobit će između 350 i 450 kuna, ovisno o smjenama, broju noćnih sati rada.

Tehničari i električari od 150 do 200 kuna.

Nažalost, spremačica koja je ispod minimalca, od ovog povećanja neće dobiti ništa.

Rast će božićnice i regresi i to po 250 kuna, kao i dar za djecu za koji će se dobiti 150 kuna više.

Lovrić: "Poruka je to sindikatima"

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić razgovarala je sa Nadom Lovrić, predsjednicom Sindikata zaposlenih u srednjim školama.  

"Inflacija je odavno već pojela, ne samo te iznose, već i onaj iznos od četiri posto rasta osnovice koji smo imali u proljeće. Ako ćemo pošteno, inflacija je pojela većinu plaća u Republici Hrvatskoj. Dobro je da se barem pomiče taj nominalni rast plaća, ali da realna kupovna moć pada, definitivno pada", kazala je Lovrić za Dnevnik Nove TV.

Sama je, kaže, djelomično zadovoljna. "Zato što su takvi rezultati mojih članova. Kod nas ih je nešto manje od 52 posto koji su prihvatili, ali se isto radi o broju od 290 članova koji su prevagnuli. I da je jedan prevagnuo, naše je da poštujemo odluku, na bilo kojoj strani. Dobra je to poruka svima nama koji smo na neki način uključeni u rad sustava", kazala je Lovrić.

Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Andrej Plenković sa sindikatima Sindikati prihvatili ponudu Vlade, ništa od velikog štrajka: "Očuvali smo snagu za borbe koje nam tek predstoje"

Poruka je to i sindikatima, rekla je Lovrić., da nije dobra situacija. "I ovi koji su prihvatili, čini mi se da su više bili svjesni realnosti u kojoj mi ustvari jesmo. Da smo svi svjesni da problema u sustavu obrazovanja ima, i bez samog tog rasta plaća. Problema ima onih koje se da riješiti. To je komunikacija sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sa Agencijama za odgoj i obrazovanje, sa roditeljima, sa novim zakonom o odgoju i obrazovanju", rekla je Lovrić.

Istaknula je i kako ju je osobno pogodila jedna situacija sa probnom maturom. "Već šest mjeseci tražim od Ministarstva da da upute računovodstvima kako da se taj novac obračuna. Dio članova našeg sindikata još nije dobio tu isplatu jer uputa nema. Kako da se onda ti ljudi osjećaju? Oni su frustrirani ne samo tom plaćom. Ona je simbol onoga što oni proživljavaju u sustavu", zaključila je Lovrić u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju