Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plaće rastu šest posto

Sindikati prihvatili ponudu Vlade, ništa od velikog štrajka: "Očuvali smo snagu za borbe koje nam tek predstoje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su prihvatili ponudu Vlade za povećanjem osnovice.

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja prihvatili su na referendumu Vladinu ponudu za povećanjem osnovice

Sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prihvatio Vladinu ponudu nakon izjašnjavanja članova sa 52 posto za i 48 posto članova protiv, potvrdila je za Dnevnik Nove TV Nada Lovrić, predsjednica Sindikata.

O ponudi se, naime, izjašnjavalo 7820 članova, a prihvatila su je 4044 člana, dok ju je odbio 3761 član (34 listića bila su nevažeća).

"Da je u ovom trenutku ponuda odbijena do daljnjega bi se odgodila primjena materijalnih prava iz ponude Vlade Republike Hrvatske svim radnicima javnih službi iako je bilo vidljivo da je ponuda drugima u sustavu javnih službi prihvatljivija nego članovima obrazovnih sindikata.

Isto tako značilo bi da će samo članovi sindikata iz obrazovanja sudjelovati u prosvjedima i štrajkovima kako bi izrazili ne samo svoje nezadovoljstvo plaćom već i svim problemima s kojima se susreću radeći u sustavu odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske.

Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje kroz gransko kolektivno pregovaranje gdje imamo priliku voditi se samo vlastitim interesima i potrebom za poboljšanjem materijalnog statusa ali i borbe za zaštitu dostojanstva, za zaštitu digniteta struke zaposlenika obrazovnog sustava te preuzimati rizike samo za sebe kao što smo učinili u štrajku 2019", poručila je Lovrić u priopćenju članovima sindikata. 

Iz Sindikata hrvatskih učitelja pak navode da je "referendumu pristupio 17.991 član. Nevažećih glasova je bilo 58, što čini 0,32 % glasova. Konačnu ponudu Vlade Republike Hrvatske nije prihvatilo 8800 članova, što čini 48,91 % članova koji su pristupili referendumu. Konačnu ponudu Vlade Republike Hrvatske su prihvatila 9133 člana, što čini 50,77 % članova koji su pristupili referendumu".

Ispunjeni kriteriji

Prihvaćanjem ponude ispunjena su  dva kriterija, a to su da je nužno imati zastupljena tri područja od pet koji pregovaraju za javne službe i više od 50 posto ukupnog članstva. S obzirom da Sindikat hrvatskih učitelja ima više od 20 tisuća članova ispunjen je i taj kriterij od 50 posto ukupnog članstva.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju već su ranije prihvatili ponudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAST OSNOVICE Rastu plaće u javnom sektoru: Pogledajte koliko će zarađivati učitelj iz Zagreba, a koliko spremačica s 30 godina staža

Pročitajte i ovo Sindikat: Ilustracija - 1 rastu napetosti Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Prema dogovoru Vlade i sindikata, povećala bi se osnovica za 6 posto od 1. listopada 2022. te bi se u travnju 2023. povećala bi se još dva posto.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV PET RUNDI PREGOVORA Tko je sve i zašto Vladi dao odbijenicu, veliki štrajk sve izvjesniji: "Rezultati izjašnjavanja ovise o 1-2 posto glasova"

Prvu uvećanu plaću primit će već sljedeći mjesec, a dodatno uvećanu u svibnju sljedeće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene