Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu napetosti

Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Aktualno Galerija Sindikat: Ilustracija - 1 Sindikat: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sindikat: Ilustracija - 2 Sindikat: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sindikat: Ilustracija - 3 Sindikat: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sindikat: Ilustracija - 4 Sindikat: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Stipić Galerija 1/5 >>
Nakon što je Sindikat znanosti odbio ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za šest posto do kraja listopada ove godine, Dnevnik Nove TV doznaje kako je 65,15 posto članstva sindikata Preporod također odbilo Vladinu ponudu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić doznaje kako je 65,15 posto članstva Sindikata Preporod odbacilo Vladinu ponudu o povećanju osnovice za šest posto do kraja listopada ove godine, odnosno povećanju osnovice od 2 posto u travnju sljedeće godine, ali i ponudu o predloženim povećanjima materijalnih prava.

Vladinu je ponudu odbilo 65,15 posto članova sindikata Preporod, a šef sindikata Željko Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku poručio kako je to stoga što se učitelji i nastavnici i oni koji rade u školama, u toj ponudi "ne prepoznaju". "Ne prepoznaju sebe, jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našega rada", ustvrdio je.

Stipić je dodao kako je to odluka "osam tisuća odgovornih učitelja i nastavnika" iz osnovnih i srednjih škola, kojom oni šalju poruku premijeru Plenkoviću i Vladi da "nisu zadovoljni".

"Premijeru, mi nismo zadovoljni, nemoj nas uvjeravati da je više ono što je manje. Nismo glupi. Mi znamo da smo uskraćeni i znamo računati", naveo je u priopćenju predsjednik sindikata Preporod.

I Veliko vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice plaća.

Tu ponudu čelnici sindikata nazvali su neprihvatljivom, jer, kako navode, ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata te poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine. Odgovor vladajućih brzo je stigao.

"Nisam ja na sastanku doživio da postoji neko veliko nezadovoljstvo s onim što je Vlada ponudila i što je većina sindikalnih čelnika koji su bili na tom sastanku afirmativno doživjela, uz ogradu da moraju konzultirati svoje članstvo", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Mislim da je sindikat visokog školstva taj koji bi se najmanje trebao buniti. Ali, vidjet ćemo", istaknuo je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

HLS prihvatio ponudu

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestili su u subotu iz tog sindikata.

Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Dogovoreno je i povećanje iznosa božićnice i regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV PET RUNDI PREGOVORA Tko je sve i zašto Vladi dao odbijenicu, veliki štrajk sve izvjesniji: "Rezultati izjašnjavanja ovise o 1-2 posto glasova"

"Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati", istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

Od ukupno 11 sindikata na koje se vladina ponuda odnosi dosad ju je prihvatilo pet sindikata dok je jedan odbio.

SDLSN: "Žurno povećajte plaće"

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pozvao je u subotu Vladu da žurno reagira i poveća plaće državnim službenicima s najnižim koeficijentima, upozorivši da se taj njihov zahtjev ignorira već tri godine.

Unatoč ukazivanju na sramotno niske plaće, dostavljenu peticiju s više od 5000 potpisa službenika i namještenika u pravosuđu te podršci sudaca kao i održanim prosvjedima u lipnju ove godine, Vlada kupuje vrijeme i ne odgovara na zahtjev Sindikata za povećanjem koeficijenta za financijski najugroženije državne službenike i namještenike, ističe u priopćenju predsjednica Sindikata Iva Šušković.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAST OSNOVICE Rastu plaće u javnom sektoru: Pogledajte koliko će zarađivati učitelj iz Zagreba, a koliko spremačica s 30 godina staža

Kaže kako su od ministra pravosuđa i uprave početkom listopada dobili informaciju da se Vlada slaže s prijedlogom o povećanju koeficijenata za 6685 najniže plaćenih službenika i namještenika u državnoj službi no prijedlog izmjene uredbe kojom se to regulira još je uvijek na čekanju.

U Sindikatu ocjenjuju kako se premijeru Andreju Plenkoviću "izgleda ne žuri zaposlenima u državnim tijelima omogućiti dostojanstvene plaće".

"Može li se ovakvo postupanje Vlade prema radnicima ocijeniti čovječnim ili Vlada time samo pokazuje autoritet i maćehinski odnos prema svojim zaposlenima? Pozivamo premijera da pod hitno riješi ovo pitanje, jer sindikalne akcije su opet na vratima“, poručila je Šušković.

I sindikat medicinskih sestara prihvatio ponudu

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izvijestio je u subotu da je Glavno vijeće sindikata donijelo odluku o prihvaćanju Vladine ponude o rastu osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

"Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa, ističe predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

"Dogovorna je i obveza da se tijekom trećeg tjedna mjeseca rujna 2023. ponovno pristupiti pregovorima o visini osnovice za 2023. godinu, čime smo kao i u svakim pregovorima dosad poboljšali materijalni status djelatnika u javnim službama pa tako i u sustavu zdravstva", navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene