Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAHTJEV ZA OCJENU

Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj se sjednici odlučivalo o ustavnosti Zakona o sudovima kojim se uređuje procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Nakon što je proteklih mjesec dana procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda predmet prijepora vladajućih i predsjednika Zorana Milanovića, danas je na sjednici Ustavni sud odbio prihvatiti prijedloge za ocjenu suglasnosti Zakona o sudovima.

"Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima i zaključio je da javni poziv ni u čemu ne ugrožava predsjednika RH i njegovu ustavnu ovlast. Zakon o sudovima nije protivan Ustavu", objasnio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović te kazao kako je odluka odonesena s devet glasova za i četiri protiv. 

Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja.

"Bez prijedloga predsjednika RH Sabor ne može izglasati predsjednika Vrhovnog suda. Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu, pogotovo u dijelu o diobi vlasti koja ukazuje da vlasti moraju međusobno surađivati", rekao je Šeparović. 

"Ured predsjednika može izabrati bilo kojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali taj mora biti prijavljen putem javnog poziva", rekao je Šeparović. 

 

Priopcenje Za Javnost Sa Sjednice Suda Od 23.3.2021 by DNEVNIK.hr on Scribd

Podsjetimo, nacrt odluke prema kojoj se predsjednik države pri predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda dužan držati javnog poziva i za predsjednika najvišeg suda predložiti nekoga od kandidata koji su se javili na javni natječaj Državnog sudbenog vijeća već je bio pripremljen. 

Na javni poziv prijavile su se tri osobe, sadašnji predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, odvjetnik Šime Savić i odvjetnica Lidija Horvat, koja je u međuvremenu ipak povukla kandidaturu.

Milanović je sve tri kandidature odbio i predložio Hrvatskom saboru profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević. No, predsjednik Sabora, Gordan Jandroković Milanovićev je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

U petak je Sabor potvrdio mišljenje Odbora za Ustav da Jandroković nije pogriješio kada je zatražio od Milanovića da dopuni odluku o izboru Zlate Đurđević. Na to je Milanović reagirao tvrdnjom da je u Saboru grčevitom obranom statusa quo i nedodirljive sudačko pravosudne klike nastavljena HDZ-ova opstrukcija promjena u hrvatskom pravosuđu.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene