Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča oko Vrhovnog suda

Sabor prihvatio odluku Odbora za Ustav sa 77 glasova, Reformisti suzdržani: "Ne želimo sudjelovati u političkim igrama"

Uoči glasovanja saborskih zastupnika o zaključku Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav klubovi Centra i Glasa te SDP-a zatražili su stanke koje predsjednik Sabora nije odobrio.

Nakon obrazloženja Dalije Orešković i Peđe Grbina o razlozima zbog koje traže stanku, predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je njihova objašnjenja te ponovio kako nije odbacio prijedlog predsjednika RH o izboru predsjednice Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

"Ja nisam odlučivao o ustavnosti prijedloga jer bi to bilo pogrešno, to nije moja zadaća. Utvrđivao sam jesam li dobio sve potrebno, a iz dokumentacije koju sam dobio nije bilo razvodno da je su poštovane odredbe zakona, nisam vidio nikakvu dokumentaciju o provedenom javnom pozivu, ni program onog koji se javlja za vrhovni sud“, naglasio je Jandroković i ponovio da je vratio dokumentaciju na dopunu.

Stanku nije odobrio već pozvao na glasovanje. Zaključak Odbora je prihvaćen sa 77 glasova za, 12 zastupnika bilo je suzdržano, a 41 je bio protiv.

Sabor je tako prihvatio odluku Odbora za Ustav koji je dao za pravo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću. On podsjetimo, na dnevni red Sabora nije stavio prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda odabere Zlata Đurđević, već je, pozivajući se na kršenje poslovnika, pozvao Milanovića da doradi prijedlog za što ima rok od 15 dana.

Reformisti nisu podžali mišljenje Odbora 

Reformisti nisu podržali mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Stranka je poslala priopćenje u kojem navode kako je stav Reformista o načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda poznat te je i kod današnjeg glasovanja ostao nepromijenjen.

"Ovime smo poslali nekoliko važnih poruka. Jasno smo pokazali kako ne želimo sudjelovati u političkim igrama u trenutku kada građani Republike Hrvatske očekuju korjenitu i suštinsku reformu pravosuđa. Isto tako naš je jasan stav da predsjednik države i Hrvatski sabor moraju surađivati i suradnjom i dogovorom doći do rješenja. Treća i ključna poruka je da izbor predsjednika Vrhovnog suda nije reforma, ali je vidljiv korak ka ozdravljenju najbolesnijeg dijela naše države, a to je pravosuđe i posebno sudstvo", stoji u priopćenju Reformista.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene