Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otok na kraju svijeta

Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže''

Zapuštene Unije - 3
Zapuštene Unije - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zapuštene Unije - 5 Zapuštene Unije - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 4 Zapuštene Unije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 3 Zapuštene Unije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 2 Zapuštene Unije - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zapuštene Unije - 1 Galerija 1/6 >>
Mještani Unija razmišljaju o referendumu za odcjepljenje, a primorsko-goranski župan Zlatko Komadina poziva ih da razmisle kako im se ne bi dogodilo da im se život na otoku dodatno oteža.

''Otok na kraju svijeta'', zovu ga često tako. Jedan od ključnih problema je prijevoz, a nemaju ni liječnika. Život na Unijama je predivan, ali i težak. Cijena je mnogima previsoka.

Slute, procjenjuju, nadaju se - možda bi moglo biti lakše. Kako? Ako se odcijepe od matične županije. Pogled im leti prema Istri.

"Već dugi niz godina upozoravamo političare na katastrofalno stanje na otoku Unijama. Otočana je sve manje, liječnika nemamo, brodske linije su često u prekidu. Aerodrom nam je zatvoren. Ako se nešto hitno ne dogodi, tražit ćemo referendum o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije'', najavio je predsjednik mjesnog odbora Robert Nikolić, koji se javio Pozivu Dnevnika Nove TV.

Radi se o legitimnoj inicijativi koja ima svoju proceduru, a konačna je odluka na Hrvatskom saboru u čijoj su nadležnosti izmjene granica teritorijalnog ustrojstva, poručio je primorsko goranski župan Zlatko Komadina komentirajući najavu s Unija na redovitom susretu s novinarima u ponedjeljak.

Opetovao je, kao što je rekao i za Poziv Dnevnika Nove TV da što se tiče Županije, nemaju razloga biti protiv stava samih mještana: ''No, pozvao bih ih da razmisle kako im se ne bi dogodilo da im se život na otoku dodatno oteža''.

Zapuštene Unije - 3 Zlatko Komadina, župan Foto: DNEVNIK.hr

''Kao Županija itekako smo senzibilizirani za probleme naših otočana, pogotovo na malim otocima, a kada građani Unija ističu da nemaju najbolju prometnu povezanost, toga smo svjesni i to je točno. Plovidbeni red održavaju stari brodovi, a na resornom Ministarstvu i Jadroliniji je da nabave novi trajekt, što smo ih i tražili. Osigurali smo sve uvjete za uvođenje novijih trajekata i katamarana izgradnjom novih riva na Susku, Iloviku i Unijama. Upravo smo na Unijama prije nekoliko mjeseci otvorili rivu vrijednu 40 milijuna kuna za 40 stanovnika i goste Unija“, podsjetio je Komadina.

Županija je na Unijama pokrenula i projekt samoodrživog otoka, a u okviru projekta su instalirani desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini i predani lokalnoj zadruzi te je izrađen plan postavljanja i nabave solarnih panela za proizvodnju struje.

Komadina je u ponedjeljak istaknuo i da s Ministarstvom obrane razgovaraju o izmjeni pravilnika kojim bi se vojnim helikopterima omogućilo slijetanje i na male otoke poput Unija.

''Trenutačni pravilnik MORH-a propisuje da je za slijetanje potrebna prisutnost policije i vatrogasne postrojbe, što na malom otoku nije moguće, a pacijenti se sada prvo brodom transportiraju na Mali Lošinj, a onda helikopterom do kopna što je neučinkovito'', zaključio je Komadina.

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 5 Zaboravljeni otok Nemaju prijevoz ni liječnike, a muku muče i s divljim kozama. Tu nije kraj problemima: Traže odcjepljenje od županije

Pročitajte i ovo Dostava uzoraka krvi dronom - 1 Tehnologija u službi zdravlja Krv sa zadarskih otoka mogla bi do bolnice stizati - dronom: ''U Njemačkoj nosi poštu, pa može i tu ovo''

Koje su sve probleme otočani otkrili reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Kopčić, kao i razgovor reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića s gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić, možete pogledati >> OVDJE

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene