Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell)
Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Foto: Duško Jaramaž/Pixsell

Nakon što je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak izvijestio da se banke povlače iz arbitražnih postupaka vezanih za konverziju kredita iz švicarskih franaka u eure, iz Udruge Franak priopćili su da nije jasno jasno što je država dala bankama za njihovo odustajanje od arbitraže.


Udruga Franak reagirala je na izjavu ministra Marića u kojoj je objavio da se banke povlače iz arbitražnih postupaka vezanih za konverziju kredita iz švicaraca u eure.

"Ministar Zdravko Marić na presici u utorak 2. veljače 2021. objavio je kako se banke povlače iz arbitraža pokrenutim u Washingtonu na temelju dogovora s Vladom RH. Iz izjava ministra Marića nije jasno što je država dala bankama za njihovo odustajanje od arbitraže, osim što je ustvrdio da neće biti troška za proračun", navode u priopćenju te udruge.

"Nama je šokantno da se taj dogovor objavio u vrijeme kada Ustavni sud odlučuje o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kolektivnom predmetu franak", istaknuli u u priopćenju Udruge Franak.

"Nepoštene banke, koje su svjesno i namjerno prevarile 125.000 hrvatskih obitelji, ne zaslužuju nikakve olakšice. Osim toga, Sud EU-a jasno je i nedvojbeno izrekao u predmetu Achmea da su arbitraže između članica EU-a nezakonite i zabranjene", dodaju u priopćenju.

"Banke dobile ili će dobiti nekakve olakšice"

"Unatoč svim tim činjenicama, banke koje su dužne 20 milijardi kuna dobile su ili će dobiti neke olakšice. Vlada RH također se mora očitovati na prethodna pitanja u predmetima koji se vode na Sudu EU-a vezano za konverzije CHF kredita. Pitanje svih pitanja jest - možemo li očekivati da će očitovanje biti neutralno, odnosno da Vlada neće zastupati na Sudu EU-a stajališta banaka?" pitaju se u udruzi.

"Žalosno je da Vlada godinama podržava nezakonito poslovanje banaka i pljačku građana, a nagodbu u kojoj će očigledno banke ipak dobiti neke olakšice prikazuju kao veliku pobjedu", ističu u priopćenju i tvrde da su banke koje su pokrenule arbitražu dužne hrvatskim građanima koji su ugovarali kredite u švicarcima još 20 milijardi kuna.

"Vlada RH trebala bi proaktivnom politikom u području zaštite potrošača omogućiti da svi ti opelješeni građani lakše dođu do svojeg novca, a način na koji vlast postupa s bankama nam ne daje nikakvu nadu da bi se to moglo dogoditi", navode u priopćenju i dodaju da s nestrpljenjem očekuju odluku Ustavnog suda o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda.

Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Nazire li se kraj slučaju Franak? Vlada navodno odlučila pregovarati s bankama

Ustavni sud u srijedu bi trebao odlučivati o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda kojom je potvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kreditima ugovorenim između 2004. i 2008. godine.

Postignut dogovor sa šest banaka

Ministar Marić rekao je da je postignut dogovor sa šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu pokrenule postupke te da se u četiri slučaja postupci prekidaju. Na taj je način, kazao je, izbjegnuta moguća obveza za državni proračun od dvije i pol milijarde kuna što se tiče postupaka u ICSID-u i Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom i ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku. Dodao je da se postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke.

Konferencija za medije Udruge Franak Presuda za kredit u švicarcima: Banka klijentu mora vratiti više od milijun kuna s kamatama

Banke su ICSID-u pokrenule međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, tražeći nadoknadu troškova proizašlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima koja je provedena na temelju zakona o konverziji kredita u švicarskim francima iz 2015. godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju