Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništetan ugovor

Presuda za kredit u švicarcima: Banka klijentu mora vratiti više od milijun kuna s kamatama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge Franak priopćili su o najnovijoj presudi koja se tiče kredita u švicarskim francima.

Priopćenje Udruge Franak prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči odlučivanja na Ustavnom sudu Udruga Franak nakon Marićeve objave o dogovoru s bankama: "Što je država dala bankama, imamo li razloga za zabrinutost?" Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Na općinskim sudovima Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite

"Još jedan CHF ugovor proglašen je ništetnim, ovaj put je to 13. srpnja 2020. presudila sutkinja Općinskog suda u Zadru, službe u Pagu, Vilka Škunca. Potrošača su zastupali zadarski odvjetnici Božo Vrkić i Ivan Šalina.

Zaba mora vratiti ukupno 1.165.000 kuna uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti 290.000 kuna sudskih troškova. Uslijed ništetnosti odredaba o kamatnoj stopi, o valutnoj klauzuli CHF te o općim uvjetima koji se mijenjaju odlukom banke, sutkinja je dosudila ništetnost cijeloga ugovora s valutnom klauzulom CHF.

Veseli nas svaka pojedinačna odluka koja ide u smjeru ništetnosti CHF ugovora, i vjerujemo da ćemo imati pravomoćno utvrđeno pravno shvaćanje VSRH kako ugovori s ništetnim predmetom (valutnom klauzulom CHF) i ništetnom cijenom (promjenjivom kamatnom stopom) ne mogu opstati! Uostalom, to je već utvrđeno na Sudu EU, i nema niti jednog razloga da se to ne utvrdi i na našem Vrhovnom sudu.

Ujedno moramo reagirati na pamflet Hrvatske udruge banaka od 10. srpnja 2020. kojim su iz HUB-a pokušali demantirati činjenicu da je presuda C-452/18 uz presudu C-118/17 krucijalna za pitanje prava na obeštećenje unatoč konverziji CHF kredita. Iz HUB-a tvrde kako se presuda C-452/18 ne odnosi na hrvatske konverzije. Takva tvrdnja jest pokušaj HUB-a da utječe na pravosuđe, što konstantno nastoje činiti, pokušavajući na taj način izlobirati za banke povoljne sudske odluke.

Naime, neupitno je da nam presude C-118/17 i C-452/18 zajednički omogućuju potraživati obeštećenje na temelju nepoštenih ugovornih odredaba. U svim našim tužbama upravo se postavlja pitanje vraćanja preplaćenih anuiteta, dakle obeštećenja, a na našim sudovima je da primjene stoga presudu C-118/17 uz dodatna utvrđenja iz presude C-452/18 ili da primjene utvrđenja iz presude C-452/18 ukoliko se javlja pitanje valjanosti aneksa koje uglavnom sudovi uopće ne preispituju, jer se to tužbenim zahtjevima uopće i ne traži. Uostalom, doneseno je na desetke ukidnih rješenja kojima su županijski sudovi ogledni postupak proglasili irelevantnim za naše tužbe. Potrošač ima pravo utvrđivati visinu obeštećenja, s obzirom da konverzijom nije obeštećen, što je upravo u skladu s presudama Suda EU C-118/17 i C-452/18.

Mi smo uvjereni da su upravo HUB i njegove članice uspjeli izlobirati da se provede ogledni postupak Gos-1/19 kojim je privremeno došlo do nedoumica na hrvatskim sudovima, ali je nasreću Sud EU vrlo brzo odlukom po predmetu C-452/18 sve te nedoumice razjasnio. Sada čekamo konačno odluke po revizijama kojima će se utvrditi:

1. Pravo na obeštećenje za konvertirane kredite.

2. Ništetnost temeljnih CHF ugovora.

Krenuli smo putem s kojega više nema povratka unazad, a HUB-ovi pamfleti uzaludni su pokušaji hvatanja za slamku spasa! U Hrvatskoj se banke brane konverzijom, a u Washingtonu zbog konverzije te iste banke traže novac.

Iustitia est constans et perpetua voluntas ius suum quique tribuendi. - Pravda je stalna i trajna volja svakome dati pravo koje mu pripada.
SVI CHF UGOVORI NIŠTETNI SU!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene