Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni postupci

Hrvatska postigla dogovor sa šest banaka koje vode postupke zbog švicaraca, Marić otkrio: ''U četiri slučaja odmah ide suspenzija''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postigla dogovor sa šest banaka koje vode postupke protiv Hrvatske povezanima s konverzijom kredita u švicarcima.

Ministar financija Zdravko Marić održao je konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

Pročitajte i ovo Udruga Franak konverzija švicaraca Udruga Franak oštro optužila suce Vrhovnog suda: "Pod utjecajem su Vlade, koja štiti bankarski sektor" Slačaj Franak: Ilustracija - 1 OGROMNO NEZADOVOLJSTVO Korisnici kredita u švicarcima bijesni nakon odluke Vrhovnog suda: "Nastavljam s tužbom, ako treba i prema Strasbourgu"

''Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu digle postupke. U četiri postupka u Washingtonu odmah ide suspenzija, zaustavljanje svih procesa. Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva da nema dodatnih radnji niti troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove", potvrdio je Marić.

Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

Dugotrajni postupci

''Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka”, rekao je Marić i dodao da dugotrajnost nikome nije u interesu te da je Hrvatska otvorila put za kvalitetniji dijalog s bankama.

Na pitanje što su banke dobile zauzvrat, Marić je odgovorio da nisu dobile ništa, ali da su prepoznati napori na području unaprjeđenja poslovnog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura.

''Paralelno s time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozoni. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjena niti da bi dogovor trebao imati kompenzaciju’', zaključio je Zdravko Marić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene