Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud u petak bi trebao odlučiti o pritvoru dvojici osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića, Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću, čiji odvjetnici tvrde da se od kraja listopada iza rešetaka nalaze nezakonito.


Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora, a Đurović na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za ubojstvo novinara i suvlasnika tjednika Nacional navodno platio 1,5 milijuna eura.

No, kako njihovu presudu još nije potvrdio Vrhovni sud pa nije pravomoćna oni i dalje nisu na izvršavanju kazne već u pritvoru, čiji je zakonski rok, po tvrdnjama njihovih odvjetnika, istekao 29. listopada ove godine.

‘Smatramo da je tri godine od uhićenja okrivljenika sud trebao ponovno odlučivati o produljenju pritvora’, izjavio je Đurovićev odvjetnik Željko Žganjer. Tvrdi da takav zaključak proizlazi iz odredbi Zakona o kaznenom postupku koje, smatra Žganjer, treba shvaćati restriktivno, posebno jer je riječ o postupku koji je u žalbenoj fazi.

Kako takva odluka nije donesena odvjetnici tvrde da bi Matanović i Đurović po sili zakona trebali biti pušteni na slobodu, što tužiteljstvo osporava tvrdnjom da su zakonito zatvoreni jer im pritvor automatski traje tri i pol godine.

Žganjer tvrdi da se tužiteljstvo pritom poziva na odredbe Zakona o USKOK-u. ‘Kako je taj zakon u nekim odredbama u neskladu sa ZKP-om tražimo od suda da razjasni nedoumicu kako bi znali u kojoj smo situaciji’, dodao je Žganjer.

Odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje će, po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, zasjedati u petak.

Bude li odluka nepovoljna po obranu uslijedit će žalba Vrhovnom sudu koji bi trebao razjasniti različita pravna tumačenja maksimalnog pritvorskog roka, o čemu se od donošenja novog ZKP-a više puta raspravljalo u pravničkim stručnim krugovima. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Sukob u zatvoru: Ubojica Ive Pukanića dobio utegom u glavu, u životnoj je opasnosti Slika nije dostupna Odgođene završne riječi na suđenju za atentat na Pukanića