Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na suđenju Joci Amsterdamu i još dvojici optuženih za atentat na Ivu Pukanića odgođeno je iznošenje završnih riječi.


U Beogradu je u ponedjeljak odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Sretenu Jociću i još dvojici optuženih za ubojstvo vlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, nakon što je odbijen zahtjev optuženog Željka Milovanovića za izuzeće suca i njegova otkazivanja punomoći dosadašnjim odvjetnicima.

>> Prošlo je pet godina od atentata na Ivu Pukanića

Vezani članci Ivo Pukanić Veliki preokret: 12 godina nakon ubojstva otkriven naručitelj atentata na Ivu Pukanića? Slika nije dostupna Vrhovni sud razmatrao presudu za atentat na Pukanića

Milovanović je izuzeće zatražio jer je sud prethodno odbio prijedlog njegova odvjetnika za saslušanje Roberta i Luke Matanića i Amira Mafalanija, koji su u Zagrebu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora kao počinitelji ubojstva, te svjedoka pokajnika u zagrebačkom procesu Tomislava Marjanovića.

Milovanović je ocijenio da se tijekom postupka sudac 'vodio optužnicom i presudom u Zagrebu'.

'Vi ste sve u sudnici pokušali uvjeriti da sam ja osoba sa snimke parkinga 'Nacionala'. Vi ste se postavili kao tužitelj jer ste sve vrijeme pokušavali dokazati moju krivnju, a ne istinu', rekao je Milovanović, koji je iz revolta u ponedjeljak ujutro otkazao punomoć svojim odvjetnicima pa mu je sud postavio zastupnika po službenoj dužnosti.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, tužiteljstvo za organizirani kriminal u utorak će dobiti četiri sata za završne riječi, a po dva i pol sata imat će obrana optuženih Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića, dok će sud novom Milovanovićevu pravnom zastupniku ostaviti dodatno vrijeme za upoznavanje s predmetom i pripremu završne riječi.

Željko Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora po optužnici koja ga tereti da je u parkiranom skuteru podmetnuo ekspoloziv kojim su smrtno ranjeni Pukanić i Franjić.

Optužnica tereti Jocića, zvanog Joca Amsterdam, da je organizirao kriminalnu skupinu sa zadatkom da ubije Pukanića i Franjića 23. listopada 2008. godine.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu i do kraja prošle godine je bio u pritvoru, kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

Milovanović je u pritvoru, a Kuzmanović se brani sa slobode.

U Hrvatskoj su za ubojstvo Pukanića i Franjića na ukupno 150 godina zatvora prvostupanjskom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović te Željko Milovanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook