Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks zdravlja žena

U izvanrednom stanju: Njihovo zdravlje sustav kao da ne prepoznaje, a toliko mogu koristiti društvu i gospodarstvu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zdravstveni sustav mora, iako to ponekad ne želi, a nekad i ne može, pružiti zdravstvenu skrb svim građanima i građankama. Međutim, razlika između muškaraca i žena i u tom polju je još primjetna što pokazuje i Indeks zdravlja žena, koji ukazuje na to da je zdravlje žena u izvanrednom stanju.

Sektor zdravstvene i socijalne skrbi jedan je od najvećih sektora u Europi, a njegov doprinos europskom društvu je značajan, kako u pogledu općeg zdravlja i dobrobiti građana, tako i u pogledu gospodarstva.

No, koje su zemlje u Europi najbolje rangirane u svijetu kad je riječ o zdravlju žena, pitanje je na koje odgovor nastoji dati Indeks zdravlja žena.

Riječ je o istraživanju tvrtke Hologic za medicinsku tehnologiju prvenstveno usmjerenu na zdravlje žena, a provedeno je na više od 147.000 sudionika iz 143 zemlje i teritorija. Podaci su prikupljeni 2022. godine i analizirani 2023. godine, a u obzir su uzeti kriteriji kao što su pristup zdravstvenoj skrbi, emocionalno zdravlje i sigurnost hrane.

Indeks koji je promatrao zdravlje žena na globalnoj razini otkrio je da je preventivna zdravstvena zaštita žena niska i rangirao je zemlje na temelju nekoliko čimbenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje prioriteta O njemu se češće priča, no i dalje je tabu tema i često shvaćeno na pogrešan način: "Ovo je pitanje koje treba biti glavna tema svih izbora"

Tko je u top 10?

U top 10 zemalja u svijetu po pitanju zdravlja žena Austrija je prva zemlja u Europi i zauzima treće mjesto na globalnom indeksu. Zemlja je 2017. pokrenula akcijski plan s 40 mjera posebno za zdravlje žena.

Na samom vrhu ljestvice ostale zemlje Europske unije su još Njemačka, Danska, Poljska i Češka među prvih 10 u svijetu po pitanju zdravlja žena. Hrvatska se nalazi na 46. mjestu.

Izvješće je pokazalo da je zdravlje žena u izvanrednom stanju i upozorava se da žene danas nisu ništa bolje nego što su bile u prvoj godini istraživanja, provedenog 2020. na vrhuncu pandemije COVID-19.

Zabrinjavajuća statistika pokazala je da jedna od četiri žene ima zdravstvenih problema koji je sprječavaju u obavljanju normalnih aktivnosti.

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

Žene u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavile su da se osjećaju tužnije, ljuće i pod većim stresom u usporedbi sa ženama u Europskoj uniji. UK je zauzeo 37. mjesto od 143 zemlje uključene u indeks.

U izvješću se ističe da je gotovo polovica žena u EU imala krvni tlak izmjeren u posljednjih 12 mjeseci, dok svaka peta žena kaže da se testirala na rak. Što se tiče dijabetesa, 24 posto žena izjavilo je da su bile podvrgnute probiru u istom razdoblju.

Manje od jedne od deset žena testirano je na spolno prenosive bolesti ili infekcije koje su čimbenici rizika za HIV, rak i neplodnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Zdravstvena pismenost Jedan od najvažnijih sustava na velikom testu: "Autoritet ne bi trebao biti jedini temelj odnosa između liječnika i pacijenta"

Inovacije u dijagnozi i prevenciji

"Kada je riječ o borbi protiv velikih ubojica - bolesti poput bolesti srca, demencije i dijabetesa, koje mogu biti dugoročno iscrpljujuće, jako je važno da žene i djevojke imaju pristup testovima i pregledima", rekla je Janet Lindsay, izvršna direktorica Vellbeing of Vomen i naglasila da bi pozornost posvećena zdravlju žena bila korisna za gospodarstvo i društvo.

"Moramo biti sigurni da trošimo puno više na istraživanje ženskog zdravlja i da taj novac treba pomoći u inovacijama u dijagnozi i prevenciji, kao i u liječenju", rekla je za Euronews Health.

Sve više se prepoznaje potreba za više istraživanja i resursa posvećenih specifičnim zdravstvenim problemima žena kao što su menstruacija ili menopauza. No, prema konzultantskoj tvrtki Deloitte, tehnologija koja se bavi zdravljem žena privukla je samo dva posto rizičnih sredstava dodijeljenih cijeloj zdravstvenoj industriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene