Ilustracija
Ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Policijska uprava Istarska privela je trojicu krijumčara ljudima, osumnjičenih da su nezakonito prevezli najmanje 40 stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije.


Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s Ispostavom Buje-Buie proveli su kriminalističko istraživanje te su uhitili tri osobe zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili migrante.

Dvojica državljana Srbije u dobi od 48 i 53 godine su od 22. do 24. srpnja iz koristoljublja u pet navrata prevezli nezakonite migrante iz Rijeke do područja Oprtlja te su im na taj način omogućili nezakonito kretanje i boravak na području Republike Hrvatske, a kasnije i nezakoniti prelazak granice s Republikom Slovenijom.

Treći osumnjičeni, 60-godišnji državljanin Srbije, prijavljen je kao osoba koja je organizirala ovu kriminalnu aktivnost. On je drugoj dvojici osumnjičenika dao konkretne upute o načinu obavljanja kriminalne aktivnosti pa ih je tako uputio da svatko na svoje ime unajmi osobni automobil i kupi SIM karticu, a pronašao im je i smještaj na području Rijeke. Potom im je davao upute kada i gdje trebaju preuzeti nezakonite migrante te gdje ih trebaju prevesti, a ponekad im je, u svojstvu prethodnice, davao informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja.

Nasilje, ilustracija Horor u Slavoniji: Roditelji dogovorili prisilan brak svoje djece - kupili djevojčicu (15) pa je zatočili i tukli

Policija, ilustracija Strava u Podravini: Čak 28 godina držao ga kao roba, silio na težak rad i zlostavljao

Na taj su način osumnjičeni nezakonito prevezli najmanje 40 stranih državljana, koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, a za nezakonito prebacivanje naplaćivali su najmanje 500 eura po prevezenoj osobi.

Trojica muškaraca su po dovršetku kriminalističkog istraživanja privedena su u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske. Zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, protiv njih je podnesena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju