Obavijesti Video Pretražite Navigacija
153. dan rata

FOTO/VIDEO Europska unija usvojila krizni plan za plin, jedna zemlja traži izuzeće

153. je dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Zelenski smijenio je zapovjednika specijalnih operacija u istočnoj Ukrajini.

 

  • Rusija je rano ujutro raketirala Harkiv i Mikolajiv, gađajući primarno civilnu infrastrukturu
  • Rusi nastavljaju jačati svoje pozicije u Zaporižji i Hersonu, očekujući protunapad Ukrajinaca 
  • Zelenski pozvao Europu da na "plinski rat" odgovori proširenjem sankcija Rusiji 

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

14:13 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podijelio je videosnimku ruskog raketiranja na društvenim mrežama. Na snimci je vidljivo uništenje koje su prouzročili ruski dalekometni raketni sustavi u Zatoki, selu u pokrajini Odesa.

13:46 Rusija planira napustiti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon 2024. godine, objavio je AFP.

13:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Europsku uniju da sankcijama i otkazivanjem trgovinskih sporazuma odgovori na "ruski teror i ucjene".

12:49 Članice Europske unije postigle su dogovor u utorak da smanje potrošnju plina za 15 % za vrijeme nadolazeće zime, u nadi da će se u budućnosti u potpunosti odcijepiti od ruskih energenata. Grčka će tražiti izuzeće od ove odluke do ožujka iduće godine.

Postavljeni ciljevi smanjene potrošnje plina trebali bi biti postignuti u razdoblju između 1. kolovoza 2022. godine i 31. ožujka 2023.

11:52 Ukrajinski ministar pravosuđa Denis Maljuska u suradnji s latvijskim ministrom pravosuđa Jānisom Bordānsom započeo je dogovor za zapljenu ruske državne imovine u inozemstvu.

Rusko državno zlato i rezerve sa stranih burzi u vrijednosti od 300 milijardi eura nalaze se u inozemstvu, prema procjenama ukrajinskog ministra. Najveću prepreku zapljeni ove imovine u korist privatnih i državnih ukrajinskih pravnih osoba, na čije poslovanje izravno utječe ruska agresija, predstavlja princip imuniteta državne imovine.   

11:15 Ruska vojska bombardirala je tri okruga u regiji Dnjipropetrovsk, priopćio je vođa regionalne administracije Valentin Rezničenko

Rusi su ispalili stotinjak raketa iz nekoliko bacača mina u Nikopolju. Prema preliminarnim izvještajima, jedna osoba je poginula, jedna je ozlijeđena, a oštećeno je 11 privatnih kuća.

Na preostalim mjestima u regiji Rusi su pogodili skladišta, urbanu infrastrukturu i privatne kuće. Rakete su pogodile i transformator, što je ostavilo nekoliko sela bez struje. Osmero ljudi ozlijeđeno je u napadima, tri škole su uništene i nekoliko kuća je oštećeno.

10:49 Vođa regionalne vojne administracije Serhij Hajdaj objavio je kako su Ukrajinske oružane snage uspile odbiti ukupno četiri ruska napada u Luhansku, dok borbe još uvijek traju na mjestu pete ofenzive.

"Prošlo je skoro mjesec dana otkad se neprijatelj približio granici našeg područja i, da bi je prešao, žrtvuje vojnike i opremu i spaljuje sela u Luhansku i Donjecku. Okupatori ne trebaju ljude - trebaju referendum", rekao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) neprijateljska zemlja I Hrvatska je na Putinovoj crnoj listi, donosimo detalje nove odluke i što ona znači

10:36 Rusi su rano ujutro raketirali civilna područja i infrastrukturu u Harkivu. Prema neslužbenim izvorima, jedna od raketa pogodila je dječje nogometno igralište, a druga je pala blizu ulaza u podzemnu željeznicu.

"Dvije su me eksplozije probudile ujutro oko 4:40. Teroristička država otvoreno gađa civilne objekte", napisala je na Twitteru analitičarka Maria Avdeeva.

10:11 Rusi se trude ojačati svoje pozicije u pokrajinama Zaporižja i Herson - pripremaju se za protunapad ukrajinskih obrambenih snaga.

Ruski okupatori kopaju rovove na području nuklearne elektrane Zaporižje i skrivaju oružje i vojnu opremu u stambenim objektima, piše Institut za proučavanje rata. Također, trude se popraviti most Antonov u okupiranoj regiji Herson, koji su Ukrajinci oštetili.

Snimke na koje se Institut poziva isto pokazuju ruske trupe kako prevoze tenkove, vojnu opremu i pješadiju kroz naseljena područja na sjeveru i jugu Melitopolja. Vjerojatno se kreću u smjeru regije Herson.

10:05 Glavni stožer Ukrajinskih oružanih snaga objavio je nove procjene ruskih gubitaka u prva 153 dana rata.

9:40 Ruske snage napale su lučku infrastrukturu u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolajiv, rekao je u utorak gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

"Pokrenut je veliki raketni udar na jug Ukrajine iz smjera Crnog mora, uz korištenje zrakoplovstva", rekao je on za ukrajinsku državnu televiziju, ne iznoseći detalje o posljedicama udara.

Prošle subote Rusija je napala još jednu južnoukrajinsku luku Odesu, samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita s Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

Cilj dogovora o žitu je omogućiti siguran prolaz za pošiljke žitarica u ukrajinske luke i iz njih, koje Rusija blokira od svoje invazije 24. veljače. Rusija je okrivila Ukrajinu za zaustavljanje isporuka miniranjem lučkih voda.

7:23 Veliki požar izbio je u skladištu nafte u okrugu Budimovski u samoproglašenoj nepriznatoj Narodnoj Republici Doneck nakon što su ukrajinske trupe granatirale pokrajinu, prema izvješćima lokalnih medija.

Za sada nema izvještaja o žrtvama ili ozlijeđenima, izvijestila je ruska novinska agencija Tass citirajući novinara s mjesta događaja.

Ukrajinski mediji također su podijelili snimke s mjesta događaja.

6:16 Ruski plinski div Gazprom naglo je povećao tlak u plinovodu koji isporučuje ruski plin u Europu bez prethodne najave, priopćio je u utorak ukrajinski državni operater plinovoda.

Takvi skokovi tlaka mogli bi dovesti do hitnih slučajeva, uključujući puknuća cjevovoda, a operateri cjevovoda dužni su unaprijed obavijestiti jedni druge o njima, priopćila je ukrajinska tvrtka.

Gazprom nije bio dostupan za komentar.

Rusija je nastavila isporučivati plin kroz Ukrajinu iako su dvije zemlje u ratu. U ponedjeljak je Gazprom priopćio da je njegova opskrba Europe plinom preko Ukrajine taj dan iznosila 41,7 milijuna kubičnih metara, u odnosu na 41,2 milijuna kubičnih metara dan ranije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) neprijateljska zemlja I Hrvatska je na Putinovoj crnoj listi, donosimo detalje nove odluke i što ona znači

5:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak Europu da na "plinski rat" koji vodi Rusija "odgovori" proširenjem europskih sankcija Moskvi. "Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala", rekao je Zelenski u dnevnoj videoporuci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi. Smjerao je na stajalište Rusije, koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija.

Njemačka i Kanada kasnije su se dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena. "Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će patiti - od gladi zbog blokade luka do smrzavanja na zimu, siromaštva... i okupacije. To su samo različite vrste terora", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

"Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije", zaključio je.

Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu. Plinovod Sjeverni tok koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora strateški je važan za opskrbu plinom Europe, koja je veoma ovisna o ruskim energentima.

Događanja o ratu u Ukrajini i kako je prošao 152. dan rata, pročitajte OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene