Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti za turiste

'Klonite se vozača, pazite gdje se skidate i zapamtite - Hrvati vole svece i Gospu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što bi svaki turist koji putuje u Hrvatsku trebao znati?

S više od 1200 otoka, azurnim morem i živopisnim mjestašcima koja odišu bogatom poviješću, Hrvatska privlači sve više i više turista, objavio je Travel Channel.

Ujedno su dali i upute turistima o tome kako se u Hrvatskoj ponašati i što je, a što nije dopušteno te kako što ugodnije putovati Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.



Nemojte se bojati autobusa


Za razliku od drugih europskih zemalja gdje je vlak često najbolje prijevozno sredstvo, u Hrvatskoj nije tako. U stvari, putovanje vlakom i nije najbolji izbor. Hrvatske željeznice uopće ne povezuju gradove na jugu zemlje. Prema tome se, kao logično rješenje nameće autobus, što nije loš izbor. Put od Splita do Dubrovnika autobusom, koji često vozi, traje oko četiri sata, što je tek sat vremena dulje nego da idete automobilom.

Nemojte voziti i pričati na mobitel

Lako ćete rentati automobil, ali onaj s automatskim mjenjačem ipak malo teže. I dok vozite, nemojte nikako pričati na mobitel. U Hrvatskoj je to strogo kažnjivo. Hrvatski vozači su prilično agresivni i iako uz obalu na ruti od Splita do Dubrovnika imate što vidjeti, usredotočite se na cestu. Ograde uz cestu ne ulijevaju povjerenje.

Putujte trajektom i iznajmite brod

S obzirom da ima puno otoka, hrvatska je obala idealna za obilazak brodom. No, s obzirom da trajekt primjerice od Rijeke do Dubrovnika vozi samo dva puta tjedno, možda je bolje uzeti charter. Ili za brže putovanje potražite manje prijevoznike.

Turisti o Hrvatskoj: 'Djevojke su divne, muškarci su zgodni'

Klonite se gužvi i vrućina

Ako planirate posjetiti Hrvatsku tijekom srpnja ili kolovoza, u špici sezone, izbjegavajte gužve. Primjerice, turistička aktivnost broj jedan u Dubrovniku je šetnja po slavnim gradskim zidinama koje okružuju stari grad. No, poslušajte savjet domaćih ljudi - ne idite gore tijekom dana kad je vrlo vruće i velika gužva.



Pazite na mine

Ako volite istraživati, čuvajte se minskih polja u kopnenim područjima Hrvatske poput istočne Slavonije, Brodsko-posavske i Karlovačke županije, područja oko Zadra te u okolici nacionalnog parka Plitvička jezera. Dobro pazite na znakove upozorenja.

Hrvati vole svece

Prema posljednjem popisu stanovništva, 90 posto Hrvata su katolici. Imajte na umu da gotovo svako selo i grad imaju svog sveca zaštitnika čiji će dan biti obilježen slavljem, a često će to biti i neradni dan. Hrvati su posebno posvećeni Djevici Mariji koju zovu Gospa.

Hrvatska nije Jugoslavija


Hrvatska se dugo borila s okupatorima i stranim vladarima: Mađarima, Habsburzima, Osmanlijama, Mlecima, Srbima i Jugoslavenima. Zemlja je stekla nezavisnost 1991. godine, ali je uslijedio rat. Sada su Hrvati doista slobodni s jakim osjećajem nacionalnog ponosa. Stoga, nemojte Hrvatsku zvati Jugoslavijom, ni Hrvate Jugoslavenima. Isto tako, riječ je o hrvatskom, a ne srpskom jeziku.

Pazite gdje ćete biti toples!

Ako ste skloni skidanju gornjeg dijela bikinija, samo dajte. Brojni se turisti sunčaju u toplesu na plažama na sjeveru Hrvatske, a na nekim mjestima čak i posve goli. No, jug je malo konzervativnije područje, pa zadržite odjeću na sebi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene