Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEPA INICIJATIVA

Trajno sjećanje na neprežaljenog panonskog mornara: Hoće li Balašević dobiti svoj trg ili ulicu? "Uputit ćemo prijedlog, on je doista volio naš grad"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prerani odlazak pjesnika i glazbenika Đorđa Balaševića u cijeloj je regiji ostavio bolan trag. Neki su gradovi već najavili kako će legendarnom Đoletu odati i trajniju počast.

Stanovnici niza gradova ispratili su voljenog Đoleta posljednji put te mu pjesmom odali počast. Među njima je bila i Pula, grad za koji je Balašević, kako kažu, gajio posebne emocije, kao uostalom i za cijelu Istru.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Oproštaj od Đorđa Balaševića u pulskoj Areni - 1 Odlazak umjetnika Za ovaj je grad legendarni Đole bio posebno vezan, a večeras će mu iza drevnih zidina odati posljednju počast

Gradonačelnik Boris Miletić u emotivnoj je objavi na društvenim mrežama najavio kako će pokrenuti proceduru i podržati inicijativu građana da se osigura mjesto trajnog sjećanja na Balaševića. Za DNEVNIK.hr kazao je kako ima niz prijedloga koja bi se pulska lokacija mogla imenovati po neprežaljenom panonskom mornaru.

"Građani su dosta toga predložili, a neki od prijedloga su da se po Balaševiću nazove Kolodvorska ulica ili sam željeznički kolodvor, ili pak obližnji park.

Uputit ćemo prijedlog o imenovanju međuresornom povjerenstvu koje je nadležno za imenovanja ulica i trgova, a lokaciju će na koncu odrediti struka. Bit će to trajno sjećanje na njega, on je doista volio Pulu i Istru", rekao je Miletić. 

Pokrenut ću proceduru i podržati inicijativu građana da u našem gradu osiguramo mjesto trajnog sjećanja našem velikom...

Objavljuje Boris MiletićNedjelja, 21. veljače 2021.

Da bi njegov grad mogao imenovati jedan trg po Đorđu Balaševiću, predložio je i ravnatelj Gradskog muzeja u Varaždinu Ivan Mesek.

"Iako ne volim kada panegirici odu do pretjerivanja pa se odmah jave inicijative za spomenike, trgove i ulice, u slučaju Balaševića dopustit ću si jednu ideju... iz više razloga. Balašević je utjelovio i uglazbio ono pozitivno što nas sjeća na jednom plemenitu ideju: neki panslavizam, pobratimstva čovjeka, nekog društva koje ne zaboravlja čovjeka, kojem je emocija bitnija od kuće, u kojem se na snagu odgovara smijehom i humorom, u kojem je pristojno pokucati na vrata i ne galamiti u tuđoj dnevnoj sobi, u kojem nije sramota ne uspjeti ili pustiti suzu... Jesmo li živjeli jednom takvo društvo ili nam je to bila prodana iluzija?

Nebitno… Mnoga srca su dirnuta, mnoga prijateljstva stvorena, mnogi snovi rasplamsani... i bojim se da smo mnogo od toga zaboravili... i naravno, molim bez glupih i prizemnih Yugo etiketa... otišao daleko u nerazumljivost?

Uglavnom, možda bi bilo lijepo markirati Đoletov toponim koji je uvijek posebno isticao: nekakvu panonsku transverzalu Novi Sad, Sombor, Osijek, Varaždin… na primjer, u svim tim mjestima imati Trg panonskog mornara (mislim da Đoletova skromnost ne bi baš voljela svoje ime na ploči), po mogućnosti u nekom novom kvartu, gdje rastu neki novi klinci, kojima bismo objašnjavali tko je bio taj mornar i o čemu je zapravo pjevao i kakvim je morima krstario." 

Iako ne volim kada panegirici odu do pretjerivanja,pa se odmah jave inicijative za spomenike,trgove i ulice,u slučaju...

Objavljuje Ivan MesekSubota, 20. veljače 2021.

Na to se pak nadovezao predsjednik varaždinskog HDZ-a i Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, koji je na društvenim mrežama ironično napisao: "Ima li u našem gradu trg Olivera Dragojevića? P. S. retoričko pitanje."

Ima li u našem gradu trg Olivera Dragojevića? P.S. retoričko pitanje

Objavljuje Damir HabijanNedjelja, 21. veljače 2021.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene