Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Pročelnik katedre moralne teologije o zlostavljanju u Crkvi: "Radi se o dobru i zlu, istini i laži, pravdi i nepravdi"

Pročelnik katedre moralne teologije Tonči Matulić je za Dnevnik Nove TV prokomentirao istup nadbiskupa Mate Uzinića.

Pročelnik katedre moralne teologije Tonči Matulić je za Dnevnik Nove TV prokomentirao istup nadbiskupa Mate Uzinića. Njegovu izjavu možete pogledati >>OVDJE.

"Neugodno je po Crkvu. Hoće li to biti prijelomni događaj - budućnost će pokazati. On po svojim porukama, stilu i po svemu što je s time povezano je prijelomni trenutak. Po prvi put je riječki nadbiskup Mate Uzinić stao pred medije i iznio detalje", pojasnio je Matulić o zlostavljanju djece.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac se nadovezala rekavši da je prostor otvorio papa Franjo 2019. godine kada je ukinuo vatikanske propise o tajnosti slučajeva.

"Papa Franjo je donio važan dokument. Naravno da je prije toga u crkvi postojalo strogo kanonsko zakonodavstvo. 2021., odnosno 2022. godine je papa Ivan Pavao II. podigao dobnu granicu za zloćin pedofilije na 18 godina što u civilnom zakonodavstvu još uvijek nije slučaj. Mislim da papa Franjo nije ni slutio što će ga čekati u pontifikatu po pitanju seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika", kazao je Matulić.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Za Dnevnik Nove TV Uzinić: "Prva žrtva bila je povezana uz župu, spominju se i susreti na plažama. Zataškavanje? Mislim da se više događaju problemi s neupućenošću kako reagirati"

"Stvari su isplivale, to se više nije moglo gurati", prokomentirao je slučaj iz Rijeke koji je zgrozio javnost. "Mislim da se, kada su u pitanju seksualno zlostavljanje i drugi oblici zlostavljanja, ne radi o liberalizmu i konzervatizmu. Radi se o dobru i zlu, istini i laži, pravdi i nepravdi, kao i istančanom i osvještenom osjećaju prema žrtvama. Pogotovo znajući da je svako ljudsko biće obdareno ljudskim dostojanstvom. To ljudsko dostojanstvo vapi, kriče kod onih kod kojih je pogaženo", napomenuo je Matulić.

Pročitajte i ovo Svećenik pedofil Milan Špehar moli za oprost Ovo je svećenik koji je priznao da je zlostavljao dječake: "Počinio sam zločine..."

"Hoće li drugi biskupi i nadbiskupi slijediti primjer nadbiskupa Mate to možemo samo nagađati. Osobno ću izraziti svoju želju da bi bilo dobro da svi u svojim biskupijama temeljto preispituju sve predmete, da sve dojave. Da ozbiljno o prijavama povedu računa. Da se zlo iskorijeni. Naravno, ovo je sve posljedica neiskorjenjenog zla. Mi smo Kristovi učenici i učenice. Jasno je naše opredjeljenje i tu moramo biti beskompromisni", zaključio je Matulić. 

Cijeli razgovor s Tončijem Matulićem pogledajte u videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene