Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Uzinić: "Prva žrtva bila je povezana uz župu, spominju se i susreti na plažama. Zataškavanje? Mislim da se više događaju problemi s neupućenošću kako reagirati"

Aktualno Galerija Mate Uzinić Mate Uzinić Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić Mate Uzinić Foto: DNEVNIK.hr Riječka nadbiskupija - 2 Riječka nadbiskupija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riječka nadbiskupija - 1 Galerija 1/4 >>
Nakon šokantnih otkrića nadbiskup Mate Uzinić i danas je stao pred medije. Kaže kako su kanonskom istragom potvrđena dvojica svećenika zlostavljača. DORH-u je prijavljeno ukupno pet sumnjivih slučajeva, a trenutačno se protiv dvojice provode istraga i izvidi. Koliko je bilo takvih slučajeva u Hrvatskoj, Dnevnik Nove TV tražio je odgovor od HBK-a, no nije ga dobio.

Od pet osumnjičenih svećenika u riječkoj nadbiskupiji, potvrđena su zlostavljanja od dvojice. Jedan je zlostavljao 13 dječaka. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Znam da je prva žrtva bila povezana uz Crkvu i župu u kojoj je djelovao, a što se tiče drugih žrtava, dosta se spominju plaže i susreti na plažama. Moguće da ih je i puno više", rekao je Mate Uzinić, riječki nadbiskup.

To se događalo ranih 90-ih, a optužba jednog svjedoka stigla je tek 2016. Provodi se kanonska istraga, ali 2018. stižu nove optužbe. Tada je istragu provodio don Tomislav Kutleša, s kojim je Dnevnik Nove TV razgovarao telefonski.

"Na samom početku inzistirao sam na prijavi civilnim vlastima", rekao je don Kutleša. Na upit je li i 2016. u prvom postupku išla civilna prijava odgovorio je: "Koliko je meni poznato, ja nisam vidio da jest."

Optuženi svećenici udaljeni su iz službe, jedan je otpušten iz klera na vlastiti zahtjev. DORH u jednom slučaju provodi istragu, u jednom traju izvidi, a tri su odbačena - jedan zbog zastare.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić - 2 Isprika nije dovoljna Istraga protiv svećenika pedofila u Hrvatskoj: "Žrtve su prijavljivale zlostavljanja, ali Crkva je zataškavala"

Uzinić smatra da se ne radi o zataškavanjima: "Mislim da se više ponekad događaju problemi s neupućenošću kako reagirati u tim situacijama i u ovim slučajevima se to vidi, da zbog tih razloga neke stvari nisu napravljene na samom početku onako kako su trebale."

Iz Povjerenstva za zaštitu maloljetnika pri HBK-u ističu kako je svaku prijavu u Crkvi potrebno prijaviti i civilnim vlastima.

Pročitajte i ovo Svećenik pedofil Milan Špehar moli za oprost Ovo je svećenik koji je priznao da je zlostavljao dječake: "Počinio sam zločine..."

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Velik broj prijava Nadbiskup Uzinić u suzama o slučajevima zlostavljanja: "Zadnja prijava došla je prije 4 dana. Od svih žrtava molim oprost"

"Kada dođe do prijave, tu se radi o dva procesa, jedan jest kanonski, ali tu je i ovaj civilni proces. Dakle, s prijavom u Crkvi mora ići i prijava u policiji i socijalnom centru. I to su dva odvojena procesa", kaže Marina Šijaković iz Povjerenstva za zaštitu maloljetnika pri HBK-a.

To se često nije činilo, a i samim žrtvama je bilo teško. Koliko je bilo prijava u crkvama u Hrvatskoj - ne zna se.

"Bio je jedan pokušaj dolaska do svih slučajeva koji su se dogodili, neke biskupije su sudjelovale, neke ne", kaže Marina Šijaković.

Hrvatska biskupska konferencija još je uvijek bez službenih reakcija na sve. Na upit Dnevnika Nove TV jesu li znali za slučajeve u Rijeci te koliko je takvih ukupnih slučajeva - odgovora nema.

Uzinić kaže kako HBK ovdje niti nema utjecaj, već je to stvar pojedine biskupije. U riječkoj - nije bilo zahtjeva za pružanje pomoći žrtvama.

"Mogu govoriti o samo jednoj žrtvi za koju znam tko je, s kojom sam se jednom prilikom susreo i pokušao razgovarati. Dakle, ona pokušava nastaviti svoj život", rekao je Uzinić.

Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK-u i dalje pokušava provesti ispitivanje koliko je takvih slučajeva bilo u Hrvatskoj.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene