Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moli za oprost

Ovo je svećenik koji je priznao da je zlostavljao dječake: "Počinio sam zločine..."

Nakon što se riječki nadbskup Mate Uzinić u suzama ispričao žrtvama seksualnog zlostavljanja u Crkvi i rekao da je slučajeve prijavio DORH-u, optuženi svećenik pedofil odlučio je priznati svoje stravične zločine.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić progovorio je o istragama protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje. Osim što se kroz suze ispričao žrtvama, rekao je i da su slučajevi prijavljeni DORH-u.

Među ostalim, naveo je i slučaj svećenika M. Šp., koji je optužen da je zlostavljao čak 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Nacional je sad objavio intervju s osuđenim pedofilom Milanom Špeharom, bivšim visokim crkvenim velikodostojnikom i bivšim rektorom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci, koji kaže kako je Uzinić govorio o njemu.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić - 2 Isprika nije dovoljna Istraga protiv svećenika pedofila u Hrvatskoj: "Žrtve su prijavljivale zlostavljanja, ali Crkva je zataškavala"

"Na laički stalež sveden sam nakon što sam zamolio Svetog Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik jer sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njezina povjerenja u mene i svećeničkog zvanja", napisao je Špehar.

Iz Nacionala sada tvrde da Uzinić ne bi hitno sazvao konferenciju za medije da nije znao kako će Špehar progovoriti o svojim nedjelima, čime će se otkriti da je nadbiskup znao što njegovi svećenici čine.

Uzinić se u svom obraćanju u ponedjeljak dodirnuo i jezivih detalja povezanih sa Špeharovim seksualnim zlostavljanjem dječaka.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Borba protiv pedofilije Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista''

"Svećenik M. Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu. O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga. Optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993. i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se svećenik M.Šp. osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima. Također je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine. Kao nadbiskup koadjutor kada sam preuzeo službu, poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u vezi s ovim slučajem. Odgovoreno mi je da je M. Šp. zatražio i dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran. Također sam o ovome slučaju obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao optuženi M. Šp. tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji; da nisu postojale optužbe za razdoblje kasnije od 1994. pa do 2018. te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano, a da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja kažnjivih djela. Otpuštanjem iz kleričkog staleža M. Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato, trenutačno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij", objavila je jučer Riječka nadbiskupija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene