Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprika nije dovoljna

Istraga protiv svećenika pedofila u Hrvatskoj: "Žrtve su prijavljivale zlostavljanja, ali Crkva je zataškavala"

Aktualno Galerija Erika Valić Erika Valić Foto: DNEVNIK.hr Riječka nadbiskupija Riječka nadbiskupija Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić - 2 Mate Uzinić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mate Uzinić - 1 Galerija 1/4 >>
Riječki nadbiskup Mate Uzinić progovorio je o istragama protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje. O mučnim slučajevima reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s Erikom Valić, predsjednicom udruge RUKA za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima.

Kroz suze i plač te sa zamolbom za oprost - riječki nadbiskup Mate Uzinić progovorio je o istragama protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje. Devet slučajeva je pod istragom, pet zbog seksualnog zlostavljanja. Jedan je svećenik prijavljen za zlostavljanje 13 dječaka.

Nedjela su počinjena u različitim vremenima, od kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća do posljednje prijave od prije neki dan. Evo kako su svećenike kaznili Crkva i država. 

"Što se Crkve tiče, uglavnom je riječ o zabrani dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, javnog vršenja svećeničke dužnosti, ali i oduzimanju službe.

Iako je sve slučajeve nadbiskup Uzinić prijavio nadležnom državnom odvjetništvu, samo za jedan slučaj pokrenuta je istraga županijskog državnog odvjetništva u rijeci. Za to vrijeme taj svećenik stanuje u nadbiskupiji i obavlja posao pomoćnika u Arhivi", poručila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić. 

Pročitajte i ovo Završena istraga o slučaju pedofilije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) I o njima u Vatikanu Hrvatski svećenici pedofili: Bludničili nad dječacima, imali spolne odnose sa djevojčicama, skidali dječju pornografiju ...

Više o ovim mučnim slučajevima reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s Erikom Valić, predsjednicom udruge RUKA za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima. Na pitanje jesu li se javljale žrtve kaže: 

"Javljale su se anonimno žrtve, javile su se s pitanjima što mogu učiniti nakon što je prošlo toliko godina od zlostavljanja. Imali su pitanja o svojim pravima. Udruga im je ponudila savjete. U Hrvatskoj je na snazi zastara, ali institucije bi i to trebale rješavati. Žrtve koje su se javljale većinom nisu bile iz Riječke nadbiskupije." 

Većina prijava je anonimna, a na pitanje kako potaknuti ljude da progovore o ovom problemu odgovara: 

"Sve žrtve koje su se javile, žrtve su sve to prijavile svojevremeno, ali Crkva nije reagirala ili je, kao što svi znamo, tijekom povijesti zataškavala, ali danas vidimo da se i to polako mijenja, da se ide u smjeru osvješćivanja i to je jedan veliki korak."

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) ZAVRŠENA ISTRAGA Jezivo izvješće o pedofilskim zločinima u Francuskoj: Svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali 216.000 maloljetnih osoba

"Djeca su pod nekim autoritetom, svećenik je netko komu se vjeruje. Prema njemu djeca imaju stav kao prema ocu, dio im je obitelji. Djeca se boje prijaviti, nemaju hrabrosti reagirati, a i kada se reagira, obično im se okreću leđa", kaže Valić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene