Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niska procijepljenost

WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja"

Aktualno Galerija Pojava ospica - 1 Pojava ospica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pojava ospica - 2 Pojava ospica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pojava ospica - 3 Pojava ospica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pojava ospica - 4 Pojava ospica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna višekruna Vučina, HZZJZ Galerija 1/5 >>
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na porast broja slučajeva ospica u Europi. Ni Hrvatska nema baš dovoljnu procijepljenost, poručuju liječnici, i pozivaju na cijepljenje.

 Više od 42 tisuće zaraženih ospicama prošle je godine zabilježeno u Europi. Dok je 2022. bio tek 941 slučaj. Na ovaj velik broj zaraženih upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

"Mi ustvari već duže vrijeme upozoravamo na mogućnost s obzirom na blagi pad cijepnih obuhvata na mogućnost unosa ponovno ospica u populaciju i epidemijskog širenja. Tako da ovo što se trenutačno događa u Europi je nešto što je ustvari očekivano kroz određeni niz godina zbog pada cijepnih obuhvata", rekla je Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a.

I dodaje da u Hrvatskoj cijepljenje posljednjih godina stagnira. Cijepni obuhvat nam je oko 90 posto, poželjno bi bilo da je oko 95 posto. Posljednja epidemija u Hrvatskoj je bila 2019. godine.

Pročitajte i ovo Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Vrijeme će pokazati Može li štrajk sudaca pokrenuti domino-efekt? "Budući da je superizborna godina, vladajući imaju mogućnost odriješiti kesu"

"Do sada nismo imali niti jedan slučaj što se tiče ospica, ali evo trebalo bi ljude na vrijeme obavijestiti da je ta epidemija onda bila velika i s brojnim komplikacijama, ne bi htjeli da se to ponovi", istaknula je Dijana Grizelj Kalčić, voditeljica Odjela za pedijatriju u OB-u Dubrovnik.

Prema kalendaru cijepljenja djeca se protiv ospica cijepe dva puta. S navršenih godinu dana i pri polasku u školu, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus

"Jesmo, cijepili smo za svaki slučaj da nema nekih prenegativnih posljedica", poručio je Boris. "Procijepljenost je niska što svakako da brine svakog roditelja koji se brine o zdravlju svog djeteta", dodala je Milena.

Pročitajte i ovo Uhićenja u Osijeku krijumčarenje ljudi Otkrivaju se detalji velike akcije USKOK-a: Uhićena organizirana kriminalna skupina, migranti plaćaju po nekoliko stotina eura za prijevoz

Liječnici apeliraju na nužnost cijepljenja, ali svjesni su da određen dio javnosti pruža otpor.

"Trenutno situacija generalno gledajući što se tiče samog cijepljenja i pogleda općenito na cijepljenje i pogleda na ono što preporuča struka nije ohrabrujuća. Na nama je vjerovati da će se ipak to promijeniti", objasnio je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.

Prošle godine u Hrvatskoj su zabilježena tri importirana slučaja ospica, ali što je veći broj oboljelih u Europi, veća je mogućnost i unosa bolesti u našu zemlju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene