Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme će pokazati

Može li štrajk sudaca pokrenuti domino-efekt? "Budući da je superizborna godina, vladajući imaju mogućnost odriješiti kesu"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Foto: DNEVNIK.hr Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Foto: DNEVNIK.hr +0 Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Galerija 1/4 >>
Suci štrajkaju već tri dana, a uskoro bi im se mogli pridružiti liječnici i učitelji. Ministar Marin Piletić najavio je uredbu o koeficijentima, a postavlja se pitanje može li štrajk sudaca izazvati domino-efekt.

Iako su suci već u štrajku, ni liječnici ni učitelji ne isključuju mogućnost da bi i oni mogli u štrajk. Nisu zadovoljni uredbama o plaćama, ali će još pričekati konačnu odluku Vlade.

Sve te teme bile su na sastanku vladajuće koalicije u Banskim dvorima. Ministar Marin Piletić rekao je kako je koaliciji predstavljena uredba o koeficijentima koja će sutra biti predstavljena javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija ovo morate znati Po čemu je posebna prijestupna godina i zašto 2024. godina ima dan više?

Može li štrajk sudaca pokrenuti domino-efekt i je li to problem za Vladu? Više informacija donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić

"Da je problem za Vladu, to vidimo već sada jer osim jednog bijelog štrajka sudaca i državnog odvjetništva, vidimo da se i neki drugi akteri spremaju na slične poteze. Dvije su tu pretpostavke koje im daju mogućnost da se tako postave u razgovorima prema Vladi. Prva je inflacija, koja malo koga čini sretnim i zadovoljnim, osim možda u neku ruku državnog proračuna jer što su cijene veće, veći su i porezi, odnosno prihodi od poreza što se naravno ubiru i slijevaju u državni proračun i svi u javnosti koji sjedaju za pregovarački stol s Vladom to jako dobro znaju", izvijestio je reporter. 

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini - 5 (ne)normalna retorika i neodgovorni jezici? Rat kao narativ: Trebamo li se bojati sveopćeg ratnog kaosa i kome je u interesu da sviraju ratne trube?

"Druga stvar koju jednako tako dobro znaju jest da je 2024. superizborna godina i da će vladajući imati mogućnost pa i potrebu kroz predizbornu kampanju, koliko god to budu možda javno negirali, odriješiti kesu i dati nešto. Stoga raste pritisak s druge strane. Pitanje je hoće li Vlada ostati nepopustljiva. Tvrde da žele uvesti reda u sustav plaća, a suci s druge strane kažu da oni samo žele indeksaciju svojih plaća da budu neovisni, da im plaće budu usklađene s ostalim pokazateljima i određenim standardima u državi. Nekima bi indeksacija značila i smanjenje plaće, tako barem tvrde iz Udruge sudaca, a sve su to izazovi za ovaj model, na kojem Vlada želi, barem zasad, ustrajati", dodao je reporter. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene