Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaka zimska turistička sezona

Turisti u Hrvatsku, a Hrvati vani: Otkrivamo gdje se najčešće putuje za doček Nove godine

Dino Goleš
Dino Goleš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kip bana Jelačića Kip bana Jelačića Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Kristian Staničić Kristian Staničić Foto: DNEVNIK.hr Anis, Banja Luka Anis, Banja Luka Foto: DNEVNIK.hr +4 Danijela Galerija 1/9 >>
Uz Opatiju i Kvarner, domaći i strani turisti za blagdane najčešće posjećuju Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar. To su top destinacije i za proslavu Nove godine.

Uz goste s dalekog istoka, Hrvatsku ovog prosinca najčešće posjećuju Austrijanci i Nijemci te susjedi iz Slovenije i BiH. Tako nam gosti iz grupe koja je došla iz Južne Koreje dočekati Božić u Zagrebu kažu da im je najljepša katedrala, dok Anis iz Banje Luke žali što je uživanju u božićnom duhu kraj jer im je odmor završio pa se već vraćaju kući.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Koje stvari smijete uzeti iz hotelske sobe? Budite oprezni, zbog nekih predmeta možete biti optuženi za krađu Docek Nove godine pod mjerama - 3 Muk Stožera Kako će izgledati doček Nove godine u Hrvatskoj? Jedna županija je prelomila, u drugima još važu: "Čekamo tu odluku..."

Prosinac je, ističu iz Hrvatske turističke zajednice, 4 posto uspješniji nego lani. „Negdje oko 230 tisuća dolazaka i negdje oko 600 tisuća noćenja. Prije svega ovdje prednjači Zagreb, ali evo moramo spomenuti i Rovinj, Opatiju, Dubrovnik, Split i Zadar“, objašnjava statistiku predsjednik HTZ-a Kristian Staničić.

Prema projekcijama Ministarstva turizma, financijsku turističku godinu završit ćemo u plusu od 6 posto. To znači da bi 2019. od turizma ukupno trebali zaraditi oko 12 i pol milijardi eura.

I dok adventske priredbe diljem Hrvatske polako završavaju, počinju pripreme za najluđi dan u godini. Građani će tako imati različite novogodišnje dogovore. I dok se neki još uvijek nisu odlučili, Zagrepčanin Marko Novu će godinu provesti na Trgu bana Jelačića, dok će Šibenčanka Danijela sa obitelji ostati u Šibeniku jer, tvrdi, grad ima dobar program.

Uz bogat glazbeni program na trgovima, nakon nekoliko godina stagniranja, u modu se vraćaju dočeci u hotelima. Rezervirane su i gotovo sve kuće u Lici i Gorskom kotaru kao i brojni apartmani diljem obale.

Martina Nimac Kalčina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK tako tvrdi kako imaju povećanje od dvadeset posto u privatnom smještaju u odnosnu na prošlu godinu.

Mnogi će pak Novu godinu dočekati na putovanjima u inozemstvu. „Porast je između 20 i 25 posto. Onaj tko nije odabrao do sada svoje novogodišnje putovanje, teško da će naći mjesta“, tvrdi Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Uz uobičajeno popularne destinacije poput Beča, Praga, Milana i Toskane, tu su i destinacije za mlade poput Beograda, Sarajeva ili Crne Gore. Zrakoplovom se najčešće putuje u Madrid, Pariz i Dubai, a prodani su i privatni aranžmani za egzotične lokacije čiji se iznosi penju i do nekoliko tisuća eura.

Ipak, većina će 2020-tu dočekati kod kuće. „Doma, mala beba, di ćeš bolje, nego kući sa familijom svojom“, govori nam Splićanin Jurica. A za one koji će Silvestrovo provesti uz televiziju, Nova TV i ove godine priprema poseban program.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene