Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki planovi za posezonu

Objavljeni rezultati za 2019.: Evo koliko je turista posjetilo Hrvatsku i koje su top-destinacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku je prvih osam mjeseci ove godine posjetilo pet posto turista više nego u istom razdoblju lani, priopćilo je Ministarstvo turizma.

„Prva polovica 2019. godine kao i prethodna dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima. Ukupno smo od početka godine ostvarili pet posto više dolazaka turista i dva posto više noćenja, no osim turističkog prometa posebno nas mogu veseliti pozitivni trendovi vezani za financijske rezultate. Naime, prema podacima Porezne uprave, od početka godine u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od osam posto, odnosno čak 1,6 milijardi kuna“, izjavio je ministar Gari Cappelli.

16,5 milijuna dolazaka

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ministar cappelli o sezoni "Ne možemo biti nezadovoljni. Prihod će biti 12 milijardi eura"

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 16,5 milijuna dolazaka (+5 posto) i 90,1 milijuna noćenja (+2 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 14,7 milijuna dolazaka (+5 posto) i 79,1 milijuna noćenja (+1 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10 posto te u noćenjima za 7 posto.
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić kazao je kako se u posezoni u rujnu i listopadu očekuje rast broja dolazaka i noćenja, i to prije svega s tržišta SAD-a, Kine, Koreje, Rusije i Francuske.

Tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 16,9 milijuna noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 12,9 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 7,2 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji ostvareno je 6,2 milijuna noćenja, dok je u Ličkoj-senjskoj županiji ostvareno 3 milijuna noćenja te u Zagrebu 1,7 milijuna noćenja.

Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 840.000 dolazaka (+8 posto) i 1,7 milijuna noćenja (+8 posto), a gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (511.000), Krapinsko-zagorskoj (258.000), Zagrebačkoj (157.000), Osječko-baranjskoj (145.000) i Međimurskoj županiji (144.000).

Top-destinacije

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,5 milijuna) Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,4 milijuna), Italije (4,9 milijuna), Češke (4,7 milijuna) i Ujedinjenog Kraljevstva (3,5 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja, najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,5 milijuna) i hotelima (19,4 milijuna) te kampovima (16,2 milijuna). Top-destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene