Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi objavio Dnevnik Nove TV

Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović, bivša hrvatska predsjednica, objavio je još proteklog tjedna ekskluzivno Dnevnik Nove TV, moguća je kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a. Već je tada bilo jasno kako je to ideja o kojoj se sve glasnije govori u Bruxellesu.

Naime, diplomati i analitičari tvrde da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da savez prvi put u povijesti imenuje ženu na vrh. Osim toga, neki od njih smatraju i da bi za tu poziciju prikladan odabir bio netko iz Istočne Europe, s obzirom na aktualna sučeljavanja s Rusijom. Smatraju da bi se time poslao snažan signal Moskvi, piše ugledni časopis Politico.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė spominju se kao moguće kandidatkinje, objavio je proteklog tjedna Dnevnik Nove TV.

Politico ipak spominje još jedno ime, prema njima moguća je kandidatkinja i sadašnja estonska predsjednica Kersti Kaljulaid.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović objava na stranicama Bivša predsjednica ima novi posao: "U svijetu je uobičajeno da se bivši predsjednici po okončanju svojih političkih karijera ovako angažiraju"

Politico također piše kako se Grabar Kitarović može pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa među potencijalnim kandidatkinjama koje se spominju kao kandidatkinje za vrh NATO saveza. Navode kako je uz predsjedničku funkciju obnašala i dužnost hrvatske ministrice za europske integracije i ministrice vanjskih poslova. Istaknuli su kako je imala snažnu ulogu u uspješnim prijavama zemlje za članstvo u EU-u i NATO-u. Također je obnašala dužnost veleposlanice Hrvatske u SAD-u od 2008. do 2011., što joj je omogućilo snažne veze u Washingtonu, koji će imati presudnu riječ u odluci NATO-a.

Naznake da bi bivša hrvatska predsjednica mogla biti kandidatkinja za tu značajnu funkciju pozdravili su proteklog tjedna i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene